Utolsó frissítés: 2019-08-21

Frisítés dátuma: 2019-08-21

hun eng Utolsó frissítés: 2019-08-21 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A halak szabadon haladhatnak Svédországban

Az olyan akadályok, amelyek megállítják a halakat az élelmiszerek megtalálásában vagy reprodukációban, komoly környezeti problémák. Nemcsak a halfajokat, hanem az azoktól függő állatokat és szervezeteket is veszélyeztetik. Ennek a problémának a megoldása áll egy LIFE-projekt középpontjában Svédországban.

A Rich Waters Svédország első LIFE-integrált projektje. Az integrált projektek olyan nagyszabású projektek, amelyek lehetővé teszik a kedvezményezettek számára, hogy más uniós forrásokból, valamint nemzeti és magánszektorból származó forrásokat is szerezzenek.

A projekt célja az észak-balti-vízgyűjtő medence vizével kapcsolatos legsúlyosabb környezeti problémák megoldása. Ezek közé tartozik az eutrofizáció, a szennyezés, a rossz vízgazdálkodás és a csatlakozás. Ez utóbbi azon folyók újracsatlakozását jelenti, amelyeket például tavak, erőművek, gátak vagy közúti alagutak zárnak el.

A Rich Waters projekt hatálya alá tartozó északi balti vízi régióban a tavak és folyók 60%-ában akadályozott a vándorló halak áthaladása, és ennek következtében veszélyeztetett a biodiverzitás.

A projekt részeként a Västerås városa és Mälarenergi városa tulajdonában lévő vízerőmű cég átjárókat épít, amelyek lehetővé teszik a halak és az állatvilág szabad mozgását.

https://ec.europa.eu/easme/en/giving-fish-free-passage-sweden

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.11.14.

Meghívó IX. LIFE Klímapolitikai Tréningre

LIFE hírek2017.06.14.

Nyertes LIFE pályázat

LIFE hírek2017.04.11.

LIFE Környezet és erőforrás-hatékonyság Tréning