Utolsó frissítés: 2019-08-21

Frisítés dátuma: 2019-08-21

hun eng Utolsó frissítés: 2019-08-21 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A környezeti jog befolyásolása az igazságszolgáltatáshoz való jobb hozzáférés révén

A környezetvédelmi ügyvédek hálózata felhatalmazza az uniós polgárokat arra, hogy használják a nemzetközi törvények biztosította jogaikat olyan eszközök létrehozásával, amelyek segítik a törvénysértések bíróságokon keresztüli felelősségre vonását..

A nemzetközi 1998-as Århusi Egyezmény értelmében a nyilvánosságnak joga van a hatóságok által a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos információkhoz. A környezeti ügyekben az információkhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló ENSZ/Európai Gazdasági Bizottság egyezményt (århusi egyezmény) az Európai Közösség és a tagállamok 1998. június 25-én ratifikálták.

Ezek a jogok arra ösztönzik az embereket, hogy vegyenek részt a környezetvédelmi döntéshozatalban és támogassák az átláthatóságot.

De húsz évvel az egyezmény elfogadását követően még mindig vannak korlátozások arra vonatkozóan, hogy az uniós országok miként teszik lehetővé az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést a környezetvédelmi ügyekben.

Az „Igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés” projekt

Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés azt jelenti, hogy az emberek önmagukban vagy nem kormányzati szervezetekkel bíróságokon keresztül megtámadhatják a jogsértéseket. Azok számára, akik aggódnak a környezet miatt és az ATOJ EARL csapat számára ez a következőket jelenti:

  • az emberek tájékoztatása a meglévő szabályokról és az esetjogról;
  • elmagyarázni az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés fontosságát a környezetvédelmi jogszabályok és politikák végrehajtása terén;
  • kiemelni azokat a tényezőket, amelyek akadályozzák a hozzáférést, mind nemzeti, mind uniós szinten;
  • olyan módszerek kidolgozása, amelyekkel kiküszöbölhetők a jogi kihívások és az igazságszolgáltatáshoz való hatékony hozzáférés akadályai.

A cseh Justice and Environment nem-kormányzati szervezet és az Egyesült Királyságban működő ClientEarth közösen kezeli az 2017 júliusa óta futó ATOJ EARL LIFE projektet. A projekt 9 európai uniós országban – Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Spanyolország – célozza a törvényszéki szakembereket. Az ezekből az országokból származó leányvállalatok mint jogi szervezetek és környezetvédelmi hálózatok nyújtanak segítséget.

„Minden egyes leányvállalatot különböző feladatokkal bíz meg a projekt csapat, és olyan feladatokhoz is kérjük a segítségüket, ahol a nemzeti perspektíva hasznos” - magyarázta Diane Vandesmet, a ClientEarth kommunikációs tisztségviselője. „Például január végén kiadtunk egy kézikönyvet, amelyet a ClientEarth különbző ügyvédei írtak az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésről, a szabályokról és az ítélkezési gyakorlatról.

Bővebben: https://ec.europa.eu/easme/en/influencing-environmental-law-through-better-access-justice

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.01.21.

Együttműködés a jobb hulladékgazdálkodás érdekében Finnországban

LIFE hírek2016.07.27.

Európa legjobbjai között a magyar természetvédelmi projekt

LIFE hírek2019.05.07.

Vadvirágok ültetése Olaszország nemzeti biodiverzitási stratégiájának támogatására