Frisítés dátuma: 2019-02-19

hun eng Akadálymentes verzió Utolsó frissítés: 2019-02-19 kapcsolat gyik Segíthetünk?

Hírek

Az andalúziai parti szén-dioxid-mérők mérése és védelme

Könnyen észrevesszük, amikor az erdők eltűnnek. Sokkal kevésbé látható, pedig négyszer gyorsabb a tengeri rétek elvesztése, amelyek jelentős szén-dioxid-tartalékot tartanak fenn a légkörből. A hagyományosan figyelmen kívül hagyott sós mocsarak ma már elismerten fontos ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújt. A LIFE Blue Natura ezen alapvető fontosságú szén-dioxid-mérők mérésére és védelmére összpontosít.

Az éghajlatváltozás mérséklés kritikus jellemzője

A kék szén, ahogy ezt a szénatomot nevezik, megtalálható a mangrovék, a tengeri füvek (Posidonia) és a sós mocsarak között a tengerparton az egész világon. Részét képezi a bioszféra szén-mosogatójának, amelyet olyan szervezetek képeznek, amelyek természetesen szétterítik vagy eltávolítják a légkört a szénből.

Míg az EU számos partvidékét az 1992-es élőhelyvédelmi irányelv védi, a Föld legveszélyeztetettebb ökoszisztémái közé tartoznak azok az élőhelyek, ahol megtalálhatók a tengeri füvek és a sós mocsarak. A legutóbbi becslések szerint az elmúlt évtizedekben a mangrove mintegy 67%-a, az árapály mocsarak 35%-a és a tengeri növények 29 -a elveszett a világon.

Bővebben: https://ec.europa.eu/easme/en/measuring-and-protecting-andalusian-coastal-carbon-sinks

 

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.06.04.

Magyar siker az Európai Unió Natura 2000 díjátadón

LIFE hírek2018.12.14.

Energia-megtakarítás szoros költségvetéssel

LIFE hírek2017.05.26.

Megjelent a LIFE új kiadványa: fókuszban a zöld munkahelyek