Frisítés dátuma: 2019-03-26

hun eng Akadálymentes verzió Utolsó frissítés: 2019-03-26 kapcsolat gyik Segíthetünk?

Hírek

Az NFM LIFE klímapolitikai csapatának lengyel tanulmányútja

A lengyel tanulmányút üzenetei

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy 2017. november 12. és 16. között Lengyelországban, a LIFE Klímapolitikai Csapat két tagja (Dr. Toldi Ottó és dr. Konstantin Kata) egy olyan tanulmányúton vehetett részt a LIFE kapacitásépítést célzó projekt (LIFE 14/CAP/000010) keretében, amely segített annak jobb megismerésében, hogy mitől lesz sikeres egy LIFE pályázat, legyen az „hagyományos”, vagy éppen „integrált” projekt. Az eredeti cél az volt, hogy megismerjük a lengyel legjobb gyakorlatokat a LIFE pályázatok megírása, beadása és végrehajtása, valamint az önrész biztosításának terén. További cél volt, hogy a lengyel LIFE nemzeti kapcsolattartó (NCP) csapattal együtt kialakításra kerüljön egy lengyel-magyar pályázati partnerkereső szolgáltatást LIFE pályázat keretében együttműködni kívánó intézmények, cégek egymásra találásának segítésére.

Elsőként Varsóban a Környezetvédelmi és Vízmenedzsment Nemzeti Alap (NFEP&WM - https://nfosigw.gov.pl/en/nfepwm/) részeként működő LIFE Unit és a lengyel pályázók közös érdemeként 2017-ben 64 környezetvédelmi és klímapolitikai LIFE pályázat került beadásra, ebből 41 lengyel konzorciumvezetéssel. Ez egyrészt nagyon jó hatásfokú munkát feltételez, hiszen a 111 pályázati szándék bejelentés 58%-ból beadott pályázat lett. Másrészt jelzi a lengyel önerő finanszírozási rendszer nagyvonalúságát is – állami intézmények részére a teljes 40 %, nagy- és közepes piaci cégeknek 10 %, egyéb pályázóknak 30-35 % – amely vonzó alternatívává teszi a LIFE Programot más finanszírozási lehetőségekkel összevetve is.

A másik három összetevője a nyertes lengyel pályázatok sikerének a szakmailag nemzetközi szinten is kompetens innovatív team-ek és a különböző szintű kormányzati partnerek közti szoros együttműködésnek, a valóban aktuális és fontos probléma megoldására irányuló projekttervezésnek és a projekt eredményein alapuló gyors döntéshozatali, ill. rendelet-alkotási gyakorlatnak köszönhető.

Például az EU egyik legszennyezettebb levegőjű Krakkó környéki régiójában a Malopolska LIFE IP pályázat (https://powietrze.malopolska.pl/en/life-ip/) eredményeire építve betiltják a lakossági fűtésben az összes szilárd tüzelőanyag égetését és ennek révén lényegi levegőminőség javulást érnek el. Gdansk-ban az LIFE Energa Living Lab hagyományos LIFE pályázat (https://elivinglab.pl/?page_id=172) keretében a kedvezményezett energiaszolgáltató cég reprezentatív lakossági körben okos mérőket telepítve interaktív tanácsadással és általuk kifejlesztett energiafogyasztói applikációkkal a fogyasztók 95%-nál energia-, költség- és CO2 kibocsátás megtakarítást ért el. A LIFE RadomKlima projekt (http://life.radom.pl/about-project/) pedig alternatívát kínál a korunkra jellemző ún. szabályozatlan urbanizáció és a klímaváltozás együttes negatív hatásainak (a városi hősziget-hatás csökkentése, a villámáradások/árvizek kivédése, a városi zöld területek célzott növelése, stb.) csökkentésére a kockázatok, a kitettség, az érzékenység, az adaptív kapacitás elemzésével, valamint a már előfordult történeti események jelenkori módszertannal történő feltárásával. Ehhez csak ennyit tudunk hozzátenni: hajrá, tanuljunk belőle és kövessük a példákat!

 Az NFM LIFE Klímapolitikai Csapata

A tanulmányút részletes beszámolója itt tekinthető meg.

A tanulmányút során készített képek megtekinthetők a Galériában.

Kapcsolódó tartalmak

beszámoló2017.06.27.

Lezárult a LIFE25 Roadshow

beszámoló2017.03.01.

A LIFE Klímapolitikai Csapat sikerei a bajor LIFE InfoDay-en

beszámoló2017.11.27.

Az NFM LIFE klímapolitikai csapatának lengyel tanulmányútja