Frisítés dátuma: 2017-12-14

hun eng Akadálymentes verzió Utolsó frissítés: 2017-12-14 kapcsolat gyik Segíthetünk?

LifeCafé

mind / beszámoló / hírek / képgaléria / mese

Az NFM LIFE klímapolitikai csapatának lengyel tanulmányútja

A lengyel tanulmányút üzenetei

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy 2017. november 12. és 16. között Lengyelországban, a LIFE Klímapolitikai Csapat két tagja (Dr. Toldi Ottó és dr. Konstantin Kata) egy olyan tanulmányúton vehetett részt a LIFE kapacitásépítést célzó projekt (LIFE 14/CAP/000010) keretében, amely segített annak jobb megismerésében, hogy mitől lesz sikeres egy LIFE pályázat, legyen az „hagyományos”, vagy éppen „integrált” projekt. Az eredeti cél az volt, hogy megismerjük a lengyel legjobb gyakorlatokat a LIFE pályázatok megírása, beadása és végrehajtása, valamint az önrész biztosításának terén. További cél volt, hogy a lengyel LIFE nemzeti kapcsolattartó (NCP) csapattal együtt kialakításra kerüljön egy lengyel-magyar pályázati partnerkereső szolgáltatást LIFE pályázat keretében együttműködni kívánó intézmények, cégek egymásra találásának segítésére.

Elsőként Varsóban a Környezetvédelmi és Vízmenedzsment Nemzeti Alap (NFEP&WM - https://nfosigw.gov.pl/en/nfepwm/) részeként működő LIFE Unit és a lengyel pályázók közös érdemeként 2017-ben 64 környezetvédelmi és klímapolitikai LIFE pályázat került beadásra, ebből 41 lengyel konzorciumvezetéssel. Ez egyrészt nagyon jó hatásfokú munkát feltételez, hiszen a 111 pályázati szándék bejelentés 58%-ból beadott pályázat lett. Másrészt jelzi a lengyel önerő finanszírozási rendszer nagyvonalúságát is – állami intézmények részére a teljes 40 %, nagy- és közepes piaci cégeknek 10 %, egyéb pályázóknak 30-35 % – amely vonzó alternatívává teszi a LIFE Programot más finanszírozási lehetőségekkel összevetve is.

A másik három összetevője a nyertes lengyel pályázatok sikerének a szakmailag nemzetközi szinten is kompetens innovatív team-ek és a különböző szintű kormányzati partnerek közti szoros együttműködésnek, a valóban aktuális és fontos probléma megoldására irányuló projekttervezésnek és a projekt eredményein alapuló gyors döntéshozatali, ill. rendelet-alkotási gyakorlatnak köszönhető.

Például az EU egyik legszennyezettebb levegőjű Krakkó környéki régiójában a Malopolska LIFE IP pályázat (https://powietrze.malopolska.pl/en/life-ip/) eredményeire építve betiltják a lakossági fűtésben az összes szilárd tüzelőanyag égetését és ennek révén lényegi levegőminőség javulást érnek el. Gdansk-ban az LIFE Energa Living Lab hagyományos LIFE pályázat (https://elivinglab.pl/?page_id=172) keretében a kedvezményezett energiaszolgáltató cég reprezentatív lakossági körben okos mérőket telepítve interaktív tanácsadással és általuk kifejlesztett energiafogyasztói applikációkkal a fogyasztók 95%-nál energia-, költség- és CO2 kibocsátás megtakarítást ért el. A LIFE RadomKlima projekt (http://life.radom.pl/about-project/) pedig alternatívát kínál a korunkra jellemző ún. szabályozatlan urbanizáció és a klímaváltozás együttes negatív hatásainak (a városi hősziget-hatás csökkentése, a villámáradások/árvizek kivédése, a városi zöld területek célzott növelése, stb.) csökkentésére a kockázatok, a kitettség, az érzékenység, az adaptív kapacitás elemzésével, valamint a már előfordult történeti események jelenkori módszertannal történő feltárásával. Ehhez csak ennyit tudunk hozzátenni: hajrá, tanuljunk belőle és kövessük a példákat!

 Az NFM LIFE Klímapolitikai Csapata

A tanulmányút részletes beszámolója itt tekinthető meg.

A tanulmányút során készített képek megtekinthetők a Galériában.

Kapcsolódó tartalmak

III. LIFE Természetvédelmi tréning

beszámoló2017.07.04.

III. LIFE Természetvédelmi tréning

Az NFM LIFE Klímapolitikai Csapatának tanulmányútja Németországban

beszámoló2017.02.15.

Az NFM LIFE Klímapolitikai Csapatának tanulmányútja Németországban

II. LIFE Klímapolitikai Tréning

beszámoló2017.01.28.

II. LIFE Klímapolitikai Tréning