Frisítés dátuma: 2018-09-19

hun eng Akadálymentes verzió Utolsó frissítés: 2018-09-19 kapcsolat gyik Segíthetünk?

Hírek

Egymillió repülőút károsanyag-kibocsátását spórolták meg a hazai légtérben

A Magyarország felett átrepülő légi járatok útvonala 4,5 millió kilométerrel csökkent azóta, hogy a HungaroControl Zrt. Európában elsőként, három éve bevezette a repülőgépek korlátozások nélküli szabad légtérhasználatát.

Ennek eredményeként az elmúlt időszakban 48 millió kilogrammal kevesebb szén-dioxid került a levegőbe – tájékoztatott a társaság. A Hungarian Free Route (HUFRA) légiforgalom-szervezési megoldás lényege, hogy Magyarország légterében a ki- és belépőpontok között a lehető legrövidebb úton közlekedhetnek a repülőgépek. A légitársaságok így a legjobban és a legkörnyezetkímélőbb módon tervezhetik meg és bonyolíthatják le repüléseiket az ország légterében – közölte a HungaroControl.

Hozzátették, hogy ez a légitársaságok számára az eltelt három év alatt mintegy 9 millió dollár értékű üzemanyag-megtakarítást eredményezett. Ezért a világ egyik legnagyobb szakmai kiállításán, a Dubai Airport Show-n május 9-én innovációs díjjal jutalmazták a HungaroControlt.

Az Európai Bizottság rendelete a szabad légtérhasználat bevezetését 2022-től teszi kötelezővé egész Európában, azonban a HungaroControl révén Magyarország jóval a határidő előtt, idő- és térbeli korlátozások nélkül teljesítette ezt a kötelezettséget.

Forrás: Klímablog.hu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.09.11.

Egy lépéssel közelebb a PVC-mentes vértartó zsákokhoz

Hírek a nagyvilágból2017.08.18.

Európai elektromosautó-kvóta bevezetését javasolják

Hírek a nagyvilágból2017.07.28.

Megkezdődött az ENSZ vízügyi és környezetvédelmi tanácskozása New Yorkban