Frisítés dátuma: 2019-03-22

hun eng Akadálymentes verzió Utolsó frissítés: 2019-03-22 kapcsolat gyik Segíthetünk?

Hírek

Elhagyott madárfióka márpedig nincs!

Gyakorlatilag nincsenek elhagyott madárfiókák, a szülők mindig a közelükben vannak, ezért semmilyen szituációban nem ajánlott hazavinni a fiókákat!

Mint Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a témában tartott sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, bármennyire is sajnáljuk, az út szélén kuporgó rigófiókát, inkább ne nyúljunk hozzá! Ha egy ragadozó madárfészekre támad, a még nem teljesen fejlett egyedek védekezésből elugrálnak. Ezek a fiókák még nem tudnak rejtőzködni, így gyakran utcán vagy járdán találnak rájuk az emberek - fűzte hozzá a szakember.

Elmondta: ilyen esetben segítséget jelent, ha eljuttatják a legközelebbi növényzethez a fiókákat, hiszen a szülők hang alapján akár százméteres körzetből is megtalálják őket. Ha valaki mégis hazavisz egy madárfiókát, akkor idővel életképtelenné válik az egyed, mivel így nem lesz lehetősége megtanulni a fajára jellemző túlélési praktikákat. Orbán Zoltán kitért arra is, hogy őzgidát, újonnan született mókust vagy nyulat semmiképpen nem szabad megsimogatni, még akkor sem, ha elhagyottnak tűnik, mivel az érintéssel ráragadt emberszag miatt valószínűleg elhagyják a szüleik.

Forrás: MT

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.10.21.

Elkészült az Európai Bizottság élelmiszer-adományozási iránymutatása

Hírek a nagyvilágból2018.03.23.

WWF Föld Órája 2018

Hírek a nagyvilágból2018.02.26.

Uniós jogot sértett a bialowiezai erdőirtás