Frisítés dátuma: 2018-04-24

hun eng Akadálymentes verzió Utolsó frissítés: 2018-04-24 kapcsolat gyik Segíthetünk?

Hírek

Sikeresen lezajlott a Földművelésügyi Minisztérium 2018. évi első környezetvédelmi LIFE tréningje!

A Földművelésügyi Minisztérium 2018. március 20-án tartotta az idei év első LIFE környezetvédelmi tematikus tréningjét Darányi Ignác termében, mely „A LIFE Környezetvédelem Alprogram újdonságai a 2018. évtől” címet viselte.

A tréning célja a 2017 novemberében elfogadásra került 2018–2020-as időszakra vonatkozó többéves LIFE munkaprogram által bevezetett újítások ismertetése, valamint a környezetvédelmi pályázati lehetőségek bemutatása volt.

A rendezvényt nagyfokú érdeklődés övezte, összesen 70 potenciális pályázó vett részt a magyarországi LIFE kapacitásépítési projekt keretein belül, immár harmadik éve megrendezett tematikus képzésen.

Novák Judit Eszter és Szijártó Ágnes, a magyarországi LIFE Csapat környezetvédelmi koordinátorai előadásukban a LIFE program legfontosabb sajátosságait és az új munkaprogram által megváltozott pályázati rendszert és értékelést mutatták be.

A Környezetvédelem Alprogram egyik legjelentősebb újítása 2018-tól a kétlépcsős pályázati rendszer bevezetése, a hagyományos projektek esetében. Ennek keretén belül első lépcsőként egy rövid, kb. 10 oldal terjedelmű koncepció benyújtására van lehetőség, melynek határideje 2018. június 12. 16:00. A koncepció értékeléséről októberben kapnak visszajelzést a pályázók, mely pozitív elbírálása esetén a második lépcső a részletes pályázati anyag (határidő: 2019. január vége) benyújtásából áll. A projektkoncepció és a részletes pályázati anyag benyújtása is elektronikus felületen fog történni (eProposal), mely a pályázati felhívás megjelenését követően (várhatóan 2018. április közepén) válik elérhetővé.

Szabó Teréz Krisztina főosztályvezető-helyettes asszony előadásában átfogóan mutatta be a LIFE pályázati tématerületekhez kapcsolódó magyar és Európai Uniós szakpolitikai hátteret. Az Európai Uniós stratégiákhoz/jogszabályokhoz, valamint az uniós környezetvédelmi célkitűzésekhez való illeszkedés a LIFE program kiemelt értékelési szempontja, így az ezekhez történő kapcsolódási pontokat minden esetben be kell mutatni a pályázatokban.

Célunk, hogy a lehető legtöbb magyar projekt megvalósulását segíthessük elő, mely érdekében jött létre a LIFE nemzeti önerő-támogatási alap 2017-ben.Az alap által igényelhető állami társfinanszírozás mértéke a hazai önerő mértékének maximum 50%-a lehet. A 2018-ban környezetvédelmi területen pályázó szervezetek az önerő-támogatási igényüket a pályázati koncepció benyújtása előtt az alábbi dokumentumok megküldésével jelezhetik az eszter.judit.novak@fm.gov.hu és az agnes.szijarto@fm.gov.hu e-mail címeken 2018. június 5-ig:

  • Önerő-támogatási kérelem, sablon itt érhető el
  • LIFE pályázati anyag max. 2 oldalas összefoglalója magyarul, sablon itt érhető el
  • Előzetes projekt költségterv (év/€), sablon itt érhető el

Sikeresen lezajlott a Földművelésügyi Minisztérium 2018. évi első környezetvédelmi LIFE tréningje!

A tréning délutáni szekciójában bemutatkozott a lengyel LIFE COGENERATION projekt, továbbá egy workshop keretén belül lehetőség nyílt a projekt részletes technológiai hátterének megismerésére, partnerségek kialakítására is. A projekt települési hulladék és szennyvíziszap gázosításával előállított villamos energia és hő termelésén alapul, melyről bővebb információt honlapjukon olvashat.

A LIFE COGENERATION projekt prezentációja itt érhető el.

Sikeresen lezajlott a Földművelésügyi Minisztérium 2018. évi első környezetvédelmi LIFE tréningje!

Szeretettel várjuk soron következő LIFE tematikus környezetvédelmi tréningünkre is, mely 2018. május 24-én kerül megrendezésre. A májusi képzés célja, hogy részletes áttekintéssel segítséget nyújtson szakmai, adminisztratív, valamint pénzügyi szempontból a projektkoncepció sikeres kialakításához.

„Hogyan pályázzunk 2018-tól” c. előadás prezentációja itt érhető el.

„Szakpolitikai háttér” c. előadás prezentációja itt érhető el.

„Projektpéldák” c. előadás prezentációja itt érhető el.

Köszönjük a résztvevőknek, hogy ilyen szép számmal megjelentek.

Sikeres pályázatírást kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak

Ausztriai tanulmányút

beszámoló2017.02.20.

Ausztriai tanulmányút

Környezetvédelmi és természetvédelmi tréningek 2016

beszámoló2016.11.11.

Környezetvédelmi és természetvédelmi tréningek 2016

Güssingi tanulmányút

beszámoló2017.11.29.

Güssingi tanulmányút