Frisítés dátuma: 2018-12-14

hun eng Akadálymentes verzió Utolsó frissítés: 2018-12-14 kapcsolat gyik Segíthetünk?

Magyar sikerek

Szakmai diskurzus az erdőkezelésről

 A történet mesébenBár hazánkban az erdők létét nem fenyegeti közvetlen veszély, az erdeinkben dolgozó szakemberek együttműködésére, és ezáltal a Natura 2000 hálózat erdőinek hatékonyabb védelmére nálunk is szükség van. Ezt az igényt felismerve kezdeményezte a WWF Magyarország a LIFEinFORESTS projektet, melyre a konzorciumvezető intézmény 330 635 euró közvetlen európai uniós forrást nyert el.

2017. március 21-22-én Sopron egészen egyedülálló LIFE rendezvénynek adott otthont: a LIFEinFORESTS projekt szervezésében az Élő Erdő Konferenciára több mint kétszáz résztvevő érkezett – köztük számos rangos szakember –, akik a Natura 2000 területeken folyó erdőkezelésről és -gazdálkodásról cserélhettek tapasztalatokat. Ilyen témában Magyarországon még sosem jött össze ennyi szakember, a hat külföldi és tizenegy hazai előadó beszédei teret nyitottak a nemzetközi szintű párbeszédre.

Bódis Pál, a projekt vezetője elmondja: annak ellenére, hogy a projekt nem egy tipikus erdőméröki feladat, nagy lelkesedéssel vágott bele abba, hogy egy olyan, közös gondolkodásra és párbeszédre ösztönző munkafolyamatot vezethessen, melyre eddig még nem volt példa a szektor szereplői között. – Megpróbáltuk az összes célcsoportot lefedni, akik aktívan vesznek részt az erdők működtetésében; ezalatt főként a magánerdő-tulajdonosokat, erdészeti szakirányítókat, állami-, és magán erdőgazdálkodókat, erdészeti és természetvédelmi hatósági szakembereket, nemzeti parki szakértőket, és tudományos területek képviselőit értem. A laikus közönség megszólítása ezúttal nem tartozott a projekt célkitűzései közé – fejti ki a koordinátor.

WWF Magyarország Natura 2000
Bódis Pál, a projekt vezetője nagy lelkesedéssel vágott bele a feladatba, hiszen hasonlóra még nem volt példa a szektor szereplői között

Fontos a professzionális közönség álláspontjainak közelítése, a hazai erdőkben a természetvédelmi értékek és a természetközeli gazdálkodás erősítése. A különböző ágazatok más-más szempontokat tartanak szem előtt, és mivel ők gyakorolnak közvetlen hatást az erdők életére, fontos, hogy különböző fórumokon megismerhessék a többi szereplő munkáját, megismerjék szempontjaikat, megvitathassák azokat. 

A pályázat komplexitását jól mutatja, hogy a négy éves időtartamban mintegy harminc akciót valósít meg a nyolc partner (melyek közt találhatók nemzeti parkok, erdészeti érdekképviseleti szervezetek, állami erdőgazdaság, de még nonprofit kommunikációs ügynökség is). A nemzetközi konferencián kívül számos workshopot, hat belföldi és hat külföldi tanulmányutat, és információs kampányokat is szervez; nemrég ért véget a magánerdő-gazdálkodókat megszólító 15 alkalmas turné, ahol a közönség arról kaphatott információkat, hogy a gazdasági érdekek érvényesülése mellett hogyan működhet a természeti értékeket megőrző, erdei élőhelyeket teremtő gazdálkodás.

WWF Magyarország Natura 2000

A WWF LIFEinFORESTS projektcsapata

Emellett „kézzelfogható”, maradandó eredményei is vannak a projektnek: szakirodalmak, kézikönyvek, egyszerűbb útmutatók születtek, melyek mind az erdei szakemberek munkáját segíthetik. Emellett a kommunikációs tevékenység is nagyon fontos: nagy példányszámú újságot adtak ki a nemzeti parkok, elkészült egy film is, ami az Élő Erdő Díjjal kitüntetett magánerdő-gazdálkodókat és munkájukat mutatja be. A lifeinforests.eu oldalon pedig naprakészen elérhetők a projekt eredményei interaktív vagy letölthető formában. Bódis Pál elmondta: biztos benne, hogy a projektben megszólított több ezer szakember szemléletében maradandó hatást érnek el. De ha már tapasztalatokról van szó, a koordinátor kiemelte, projektjükben kulcsfontosságú volt az, hogy az egyes célcsoportokat hogyan szólítja meg a projekt: – Az erdőtulajdonosok például nem reagáltak az email-es megkereséseinkre, nekik kétezer-ötszáz kézzel írott levelet küldtek ki, hogy eljöjjenek a számukra szervezett eseményekre. De összességében megérte a fáradozás, hiszen az ágazatok képviselőinek közös fórumokat tudtak teremteni, ahol a mindennapi gyakorlat kihívásaitól az átfogóbb folyamatokig számos kérdést vitathatnak meg.

Lépjen velünk kapcsolatba!

A sikeres magyar LIFE-pályázatok létrehozásának érdekében munkacsoportot hoztunk létre. Az alábbi témákban szeretnénk segítséget nyújtani:

Földművelésügyi Minisztérium

Környezetvédelem

NOVÁK Judit – LIFE NCP

Tel.: +36 1 795 4995

E-mail: eszter.judit.novak@am.gov.hu

             lifeenvironment@am.gov.hu

 

Természetvédelem

BOKOR Veronika – LIFE NCP

Tel.: +36 1 795 2403

E-mail: lifenature@am.gov.hu

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Éghajlat-politika

KOVÁCS Barbara – LIFE NCP

Tel: +36 1 896 3129

E-mail: barbara.kovacs@itm.gov.hu

              lifeclimate@itm.gov.hu

Magyar Fejlesztési Központ

Pénzügy

KARSAINÉ Haris Hajnalka

E-mail: info@lifepalyazatok.eu

             haris.hajnalka@mfk.gov.hu

Segíthetünk? - Írjon nekünk