Utolsó frissítés: 2019-09-17

Frisítés dátuma: 2019-09-17

hun eng Utolsó frissítés: 2019-09-17 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Világsiker kapujában a magyarok: szemétből elektromos áram

Platio fényképe.Asztanában június 10-től szeptember 10-ig tart az energetikai szakvilágkiállítás, amelynek fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energiahatékonyság. Több mint 100 ország vesz részt kiállítóként, a rendezvényre ötmillió látogatót várnak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar pavilonban a legjobb, leghatékonyabb és legújabb hazai technológiákat mutatják be a kiállítók. Az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése területén elért új magyar kutatási eredményekkel, a megújuló energiaforrásoktól az innovatív építészeti megoldásokon át az alternatív közlekedési módokig.

A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, és változatlanul a két ország közötti kapcsolatok erősítését kívánja elérni, ehhez az expo kiemelten fontos alkalom – fejtette ki Varga Mihály, aki az év egyik legjelentősebb gazdasági eseményének értékelte a világkiállítást.

A több mint 400 négyzetméteres magyar pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia mint az egyik legfontosabb megújuló energiaforrás, illetve az ezt az energiát hatékonyan felhasználó növényt szimbolizáló Élet Fája áll. Az expón való megjelenésre olyan magyar vállalatok kaptak lehetőséget, amelyek előremutató megoldásokat kínálnak, tevékenységük megfelel a kiállítás központi témájának, illetve komoly eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

A kiállítók közül például az MVM Magyar Villamos Művek és a Mol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia témakörében mutatják be a legújabb megoldásokat. A pavilonban szintén megjelenő Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minél több látogató kapjon kedvet magyarországi utazáshoz – mondta el a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Varga Mihály kiemelte, hogy helyet kapott a világkiállításon egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata, amely részben városi hulladék felhasználásával készül, és képes egyebek mellett a napenergia hasznosítására.

A miniszter emlékeztetett, hogy az expóhoz kapcsolódóan már közvetlen légi járat van Budapest és Asztana között. Úgy fogalmazott: minden új kapcsolat, amely gyorsan fejlődő gazdasági csomópontokat köt össze, egyértelműen előnyös az érintett gazdaságok számára.

Baranyi András, Magyarország kazahsztáni nagykövete hangsúlyozta, szeretnék, ha a kiállítás három hónapja alatt hosszú távú partnerségek alakulnának ki, amelyek közös projekteket, fejlesztéseket generálnak.

 

 Forrás: MTI

 

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.06.28.

Alkotmányba foglalnák a franciák a környezetvédelmet

Hírek a nagyvilágból2019.07.21.

Hány elektromos töltőállomás van már hazánkban?

Hírek a nagyvilágból2018.06.28.

A kínai hulladékstopot mindenki durván megérzi