English Utolsó frissítés: 2022-12-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-12-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-12-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

10 LIFE projekt, amely segít megbirkózni az éghajlatváltozással

Európában a legmelegebb a 2019-es év volt, amely néhány országban súlyos aszályokat okozott. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás ezért fontosabb, mint valaha, a bolygónk felmelegedésével járó kockázatok csökkentése érdekében. Számos LIFE projekt tesz lépéseket az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentése érdekében. Az alábbiakban egy válogatás található ezekből.

Az ökoszisztémák rugalmasabbá válásának biztosítása

A LIFE Viva Grass projekt egy online eszközt fejlesztett ki, amely képes feltérképezni és kiértékelni a balti államok ökoszisztémáit és azok szolgáltatásait. Az eszköz segíti a politikai döntéshozókat a „forró pontok”, (amelyek nagy számban nyújtanak értékes ökoszisztéma-szolgáltatásokat) és „hidegpontok”, (amelyek nem vagy alacsony értékű szolgáltatásokat kínálnak) azonosításában.

A német borászok alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz

Egy nagy német borászati ​​régióban a LIFE VinEcoS megmutatja, hogy a szőlőtermesztés miként alkalmazkodhat az éghajlatváltozáshoz a talajeróziót, a vízhiányt, valamint a kártevőket és betegségeket csökkentő intézkedések révén, miközben elősegíti a biodiverzitást és az ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

A teraszos táj újbóli bemutatása Görögországban

A LIFE TERRACESCAPE rekonstruálja a szárazkő falakat a görög szigetek mezőgazdasági teraszainak helyreállítása érdekében, csökkentve a talaj erózióját, elősegítve a biológiai sokféleséget, a vidékfejlesztést és az ökoszisztéma ellenálló képességét.

Innovatív legelőrendszer a gyep jobb kezeléséhez

A PTD LIFE francia projekt, amely 120 állattenyésztővel működött együtt, a „dinamikus rotációs legeltetésként” ismert eljárást alkalmazta a gyepek gazdálkodásának javítása érdekében. A módszer pozitív hatással volt a talajok aerob biológiai sokféleségére, a műtrágya felhasználására, a szén-dioxid-leválasztásra, az üvegházhatású gázok kibocsátására és a gazdálkodás jövedelmezőségére.

Zöld és költséghatékony gazdálkodási módszerek

A SOLMACC LIFE tizenkét svéd, németországi és olaszországi gazdaságban vezette be az éghajlatbarát gazdálkodási gyakorlatokat, mint például a tápanyagok újrahasznosítása, vetésforgó, csökkentett talajművelés és az agrár-erdészet. A projekt hozzájárult az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz, miközben gazdaságilag életképes az érintett mezőgazdasági termelők számára.

Az éghajlatváltozás hatásainak visszaszorítása az Alpokban

A LIFE PASTORALP adaptálja a hegyvidéki legelőket Franciaországban és Olaszországban az éghajlatváltozás hatásaihoz az állatok legeltetésére és a fenntartható gazdálkodásra irányuló stratégiák értékelésével.

Ősi és egyedi erdők védelme

A több mint 140 000 hektár területű Białowieża-erdő Lengyelországban és Fehéroroszországban vab. A LIFE+ ForBioSensing távérzékelési adatokat használ fel a szerkezetében és a fafaj összetételében bekövetkező változások azonosításához, segítve az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések kezelését.

Az erdők rugalmasabbá tétele Ausztriában

Az erdők számos fontos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak. Ausztriában a LIFE Ausseerland szerepet játszott a Natura 2000 területeken található erdők szerkezeti sokféleségének javításában, valamint ökológiai folyosókat hozott létre az erdőfajok számára.

Gazdálkodás a jobb élet érdekében

Hollandiában és Belgiumban a FARM LIFE projekt segíti a mezőgazdasági termelőket és a földtulajdonosokat az agrár-erdőgazdálkodás alkalmazásában megélhetésük megóvása érdekében az árvizek és az éghajlatváltozás egyéb hatásaitól.

Az erdők megmentése a mérgező ózontól

A LIFE MOTTLES projekt nyomon követi az ózonszennyezett fák által okozott károkat, amelyek súlyosbodnak a hőmérséklet emelkedésével, hogy adaptív erdőgazdálkodási gyakorlatokat dolgozzanak ki Olaszországban, Franciaországban és Romániában.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/10-life-projects-are-helping-us-cope-climate-change

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.06.11.

EU költségvetés: A Bizottság javasolja a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni fellépés támogatásának növelését

LIFE hírek2019.05.16.

Új odúkat kapnak a visszatérő szalakóták

LIFE hírek2016.11.06.

Európa Parlamenti Képviselők kérik a LIFE vízvédelmi kampányt