English Utolsó frissítés: 2021-09-06
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-09-06

hun eng Utolsó frissítés: 2021-09-06 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

10 ok, amiért a biodiverzitás létfontosságú az élethez

Az ökoszisztémák alapvető szolgáltatásokat nyújtanak, például élelmet, édesvizet, tiszta levegőt és menedéket. Csökkentik a természeti katasztrófákat, kártevőket és betegségeket, miközben hozzájárulnak az éghajlat szabályozásához. Az emberi tevékenységek azonban károsítják ökoszisztémáinkat és a biológiai sokféleséget is csökkentik. Az EU 2030-as biodiverzitási stratégiájával összhangban a következő 10 LIFE-projekt helyreállítja ökoszisztémáinkat.

A keselyűk védelmében

A keselyűk nélkülözhetetlenek az ökoszisztémák egészséges működéséhez, mivel megóvják őket fertőző betegségektől. Az egyik legambiciózusabb keselyűvédő projekt, az Egyptian Vulture New LIFE növeli a keselyű számát Európában. A projekt kiküszöböli a madarakat fenyegető általános veszélyeket, mint például a mérgezést és az áramütést. Ezenkívül tenyésztési programot vezet be, és felhívja a közvélemény támogatását a madarak védelmére.

A gyepek helyreállítása Lettországban

A gyepek ökoszisztémáinkat tiszta vízzel, növényekkel látják el, és még az áradásokat is megakadályozzák. A GrassLIFE csapata felismeri e fontos szerepet, ezért helyreállítja és javítja öt Lettországban prioritást élvező gyepterület védelmének állapotát. Tizennégy Natura 2000 területen folyik a munka, amelyek területe körülbelül 2400 futballpálya.

Az erdőtüzek által sújtott hegység védelme

A barcelonai Montserrat hegység számos erdőtüzet szenvedett, ezért növények pusztultak ki és a tradicionális erdészeti gyakorlat is csökkent. A LIFE Montserrat javította a helyzetet egy zöld infrastruktúra létrehozásával, amely a tűz elleni védekezésre és a biodiverzitás fokozására szolgál a tartomány 14 önkormányzatában.

A folyópartok életre keltése

A  LIFE INADAR projekt üledék- és erózió-csökkentési intézkedések segítségével állított helyre két német gátat. A projekt eredményeként olyan fajok menekültek meg, mint a szitakötő vagy a jégmadár.

Szürkétől zöldig

A LIFE GREEN4GREY zöld és kék infrastrukturális elemeket vezetett be Brüsszel külvárosában és Flandria különböző pontjain. Ezek az elemek enyhítik az urbanizációval kapcsolatos problémákat, például a biodiverzitás csökkenését és az árvízvédelem hiányát. A munka kiterjedt a korábbi bányászati ​​és intenzív mezőgazdasági területek átalakítására többcélú tájakba, amelyekben magas a biológiai sokféleség.

A bölény visszatérése

A veszélyeztetett európai bölény a kontinens legnagyobb vadon élő emlősök és a biodiverzitás szempontjából fontos faj. Ennek oka az, hogy élelemkeresés közbeni mozgásával sok más faj számára teremt élőhelyeket, miközben fenntartják az erdő és a gyep közötti egyensúlyt. Az úttörő LIFE Bison projekt 2016 óta sikeresen újra telepíti a bivalyokat a Románia délnyugati részén található hegyekbe.


Zöldebb legelők

Számos alpesi régióban nincs konkrét intézkedés az éghajlatváltozás legelőkre gyakorolt ​​hatásainak kezelésére. A LIFE PASTORALP célja, hogy kitöltse ezt a hiányosságot az adaptációs intézkedések értékelésével és tesztelésével a Nyugati Alpokban. Mivel a hegyi legelőket kritikus jelentőségűökoszisztémáknak tekintik a biológiai sokféleség fenntartása szempontjából, az ilyen izolált területek védelme támogatja az EU madárvédelmi és élőhelyvédelmi irányelveit.

Ismét magasan repülni

A szibériai mókus terjeszti a szarvasgomba spórákat, amelyek segítenek a fák számára elérni az alapvető tápanyagokat és a vizet. De a fajt veszélyezteti a gazdálkodás miatti élőhely-veszteség. A  LIFE Flying Squirrel projekt célja a finn élőhelyek számának 50% -kal, az észt élőhelyek számának több mint 20% -kal történő növelése.

A rovarpopuláció növekedése új élőhelyekkel

A Nyugat-Kárpátok hegységében az intenzív mezőgazdasági gyakorlatok a 20. század második felében a különböző növény- és állatfajok csökkenését okozták. Ide tartozik a veszélyeztetett szarvasbogár. A LIFE for insects a populációk újjáélesztésével helyreállítja azokat a élőhelyeket, amelyekre ezek a rovarok támaszkodnak, például nedves gyepek, legelők, nyílt lombkorona erdei élőhelyek.

A szennyeződéstől a regenerációig

A LIFE+REGROW  újjáéleszt a spanyolországi Toledóban egy olívaolaj-termelés hulladékaival szennyezett területet. A cél a szennyezés csökkentése és a tér átalakítása mesterséges vizes élőhelyekké és madármegfigyelési területekké, kiegészítve egy oktatási központtal a nyilvánosság számára.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/10-reasons-why-biodiversity-vital-life

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.05.29.

A LIFE-MICACC projekt keretében megkezdődtek a kültéri tó kivitelezési munkálatai Ruzsán

LIFE hírek2020.06.19.

A gyepek titkai címmel fotópályázatot hirdet a Grassland-HU LIFE integrált projekt

LIFE hírek2020.08.17.

LIFE-FOODWASTEPREV: Lippai Laura: “Az élelmiszer érték”