English Utolsó frissítés: 2023-09-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-09-18

hun eng Utolsó frissítés: 2023-09-18 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

2020-as LIFE CLIMA önerő-támogatási felhívás!

2020. április 2-án megjelent a LIFE Éghajlat-politika alprogram (LIFE CLIMA) 2020. évi pályázati felhívása az Európai Bizottság LIFE honlapján.

Ahogyan azt a 2020. április 20-ai LIFE CLIMA Virtuális Tájékoztató Napon (visszanézhető ITT) is jeleztük, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Klímapolitikai Főosztályának legfőbb célja, hogy a lehető legtöbb – az Európai Bizottság által is sikeresnek ítélt – hagyományos magyar projekt megvalósulását segíthessük elő. Ennek érdekében - az 1072/2017. (II.10.) Korm.határozat rendelkezései alapján - a 2020-ban pályázó szervezeteknek idén is lehetőségük nyílik LIFE CLIMA nemzeti önerő-támogatási kérelmek benyújtására. A pályázatok végső benyújtási határideje az Európai Bizottság felé: 2020. október 6.

A magyarországi pályázó szervezetek 2020. július 5. éjfélig az alábbi dokumentumok kitöltésével és megküldésével jelentkezhetnek önerő-támogatásra a lifeclimate@itm.gov.hu és a barbara.kovacs@itm.gov.hu e-mail címeken:

·        A szervezet képviselője által aláírt LIFE CLIMA Nemzeti Önerő-támogatási Kérelem nyilatkozat – [aláírt, szkennelt PDF]

·        A kérelmező szervezet aláírási címpéldánya (saját minta is használható) – [aláírt, szkennelt PDF]

·        LIFE CLIMA Nemzeti Önerő-támogatási Összefoglaló – [szerkeszthető Word] ÉS [aláírt, szkennelt PDF]

·        LIFE CLIMA Nemzeti Önerő-támogatási Költségterv – [szerkeszthető Excel] ÉS [aláírt, szkennelt PDF]

·        A tervezett LIFE CLIMA pályázat annak legfrissebb állapotában és/vagy olvasói jogosultság biztosítása a pályázathoz a nemzeti kapcsolattartó számára az eProposal felületen. – [Tetszőleges fájlformátum]

(A második opció természetesen csak abban az esetben választható, amennyiben a pályázó valóban töltött már fel értékelhető részanyagokat az eProposal rendszerébe a nemzeti határidőig).

A fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel a dokumentumok postai úton történő megküldéséhez nem ragaszkodunk, ugyanakkor kérjük, hogy az önerő-támogatási összefoglalót és költségtervet szerkeszthető (Word, ill. Excel) formátumban és aláírt, szkennelt PDF formátumban is szíveskedjenek megküldeni a részünkre. (Ahogyan a szögletes zárójelekben is feltüntettük).

Fontos, hogy a Kormány LIFE nemzeti önerő-támogatási alapjából csak Magyarországon bejegyzett szervezetek részesülhetnek!

Azon pályázatok számára, amelyeket a fenti júliusi határidőre megküldött pályázati csomag alapján potenciálisan támogathatónak ítél az ITM, az augusztusi hónapban társfinanszírozói nyilatkozatot ("A6 form") állítunk ki, melyet a pályázó csatolhat az eProposal rendszerbe, ezzel is növelve nyerési esélyeit a bizottsági értékelés során. Ténylegesen támogathatónak nyilvánítani csak az EASME által sikeresnek ítélt pályázatokat áll módunkban, az aktuális évben (2021) rendelkezésre álló önerő-támogatási keret erejéig. Ily módon a nyertes igénylőkkel a támogatási szerződések megkötése az Európai Bizottság és a projektgazda által kötött szerződések ("Grant Agreement") aláírását követően, tehát szintén a 2021. évben történik.

Fontos! A jelenlegi felhívás kizárólag a 2020. évi LIFE CLIMA hagyományos pályázati felhívás alatt pályázók számára kerül kiírásra. A korábbi évek felhívásai során nyertes és már futó projektek számára egy külön felhívás kerül kiírásra a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által, illetve a „LIFE pályázatok” kommunikációs felületeken (honlap, Facebook) legkésőbb 2020. június 30-ig.

Reméljük, minél többen élnek ezzel a kedvező lehetőséggel 2020-ban is és az elkövetkező években akár több sikeres magyar LIFE CLIMA projekt végrehajtása is megkezdődhet.

Mindenkinek sikeres pályázást kívánunk!

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.02.20.

Tudatosságra nevelés az invazív idegen honos fajokkal szemben

LIFE hírek2019.10.21.

LIFE AGROINTEGRA: integrált növényvédelem a vegyi növényvédő szerek helyett!

LIFE hírek2019.11.25.

Nyert „A rákosi vipera természetvédelmi helyzetének javítása a Pannon régióban” című LIFE projekt!