English Utolsó frissítés: 2022-10-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-10-04

hun eng Utolsó frissítés: 2022-10-04 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

50 év után újra szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) fészkel Észak-Spanyolországban

50 év után újra szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) fészkel Spanyolország északi részén. A fészket a park középhegységében figyelték meg, mely kiváló élőhely a fajnak. Ennek a különösen veszélyeztetett fajnak a megismertetését célozza a Life+ Red Quebrantahuesos (LIFE12 NAT/ES/000322) projekt.

A projekt kedvezményezettje (Foundation for the Conservation of the Bearded vulture – FCQ) észlelte a faj reprodukciójának első jeleit novemberben. Az alapítvány munkatársai figyelték meg az olyan korai költési viselkedés jegyeit a keselyűknél, mint például a területi védekezést, a fajon belüli interakciókat, ismételt párzást és a fészekanyag gyűjtést. A költőpárt csak ezután vették észre a fészekben ez év januárjában. A fészekről készült videó itt tekinthető meg, valamint az eredeti spanyol hír is elérhető a Life+ Red Quebrantahuesos projekt honlapján.

A faj szerepel a Madárvédelmi Irányelv I. mellékletében, valamint az európai populációt a fenyegetett és kritikusan veszélyeztetett fajnak minősíti a Veszélyeztetett Fajok Spanyol Jegyzéke (Spanish Catalogue of Endangered Species). Sajnálatos módon a szakállas saskeselyű populációja egész Eurázsiában drasztikusan csökkent az elmúlt században, s mindez a faj eltűnéséhez vezet. A legnagyobb megmaradt vadon élő európai népesség a Pireneusokban található.

A LIFE projekt célja visszatelepíteni a szakállas saskeselyűt a Picos de Europa-ba (megjegyz: Spanyolország északi partjainál lévő hegység; legmagasabb pontja: Torre de Cerredo) az aragóniai Pireneusokban lévő veszélyeztetett egyének átvitelével. A projekt kezdete óta már 10 szakállas saskeselyűt engedtek szabadon a nemzeti parkban. Éppen ezért a Pireneusoktól 400 km-re lévő első költőpár megjelenése nagymértékben hozzájárul a faj megmaradásához az EU-ban. Mindemellett a projekt támogatja az ökoturizmust és a biológiai sokféleség megőrzésének az értékét a vidékfejlesztésben is. 

A projekt partnerei többek között az aragóniai helyi önkormányzat, a Picos de Europa Nemzeti Park és a spanyol Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Környezetvédelmi Minisztérium szerepel. 

A LIFE program nagymértékben hozzájárult a faj más helyszíneken való újbóli megjelenéséhez is Európa szerte. Többek között például Gypaete/Alpes (LIFE98 NAT/F/005194), GYPAETE (LIFE03 NAT/F/000100) és a LIFE GypHelp (LIFE13 NAT/FR/000093) projektek keretében. 

Így például az alpesi láncnál is – ahol 1913 óta kihalt a faj – most már 30 területet telepítettek a vadonban. 

További LIFE projekteknek köszönhetően a faj újra megjelent Franciaországban és Spanyolországban. A francia Grands Causses-ban a LIFE GYPCONNECT (LIFE14 NAT/FR/000050) projekt keretében 2012 óta már kilenc madarat, míg a spanyol Quebranta Andalucía-ban (LIFE04 NAT/ES/000056) 2006 óta 37 madarat engedtek szabadon. 

További információ a szakállas saskeselyűről:

A szakállas saskeselyű (Gypaetus barbatus) a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó Gypaetus nem egyetlen faja. Dél-Európában, a Közel-Keleten, Mongóliában, Kínában, Tibetben és Afrika egyes részein is megtalálható. Magashegyi területeken fészkel. Mesterien vitorlázik a hegységek feletti szélben. Ha alacsonyabb régiókba száll le, akkor a felszálló légáramlatokkal viteti magát. Gyakran órákon át, szinte mozdulatlanul köröz a levegőben. 2016. október 5-én vonult át egy példánya Magyarországon, amely e madárfaj legelső előfordulása volt hazánkban.

Fotó: Richared Bartz, Munich aka Makro Freak  

(https://hu.wikipedia.org/wiki/Szak%C3%A1llas_saskesely%C5%B1#/media/File:Bartgeier_Gypaetus_barbatus_front_Richard_Bartz.jpg)

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.08.17.

LIFE-MICACC: Öt hazai település mutat példát, hogyan vegyük fel a harcot a klímaváltozással

LIFE hírek2020.04.23.

Beszámoló a virtuális LIFE CLIMA Tájékoztató Napról

LIFE hírek2019.06.24.

A fák élete: Lengyelország óriási erdőjének megfigyelése és modellezése