English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

A Fenntartható Energia Beruházási Fórum elősegíti a belga gazdaságélénkítési és rezilienciaterv végrehajtását Cél: az épületekbe és infrastruktúrába történő energetikai beruházások elősegítése

Az Európai Bizottság adott otthont azoknak az  megbeszéléseknek , amelyek az épületekbe és infrastruktúrába történő beruházások felgyorsítását célozták Belgiumban. Az energia-hatékonysági finanszírozáshoz való jobb hozzáférés az köz- és magánszféra közötti partnerségek (PPPs, Public-Private Partnerships) kiépítése révén hozható létre. A tavaly szeptemberben, a Fenntartható Energia Beruházási Fórumok (Sustainable Energy Investment Forum) kezdeményezés keretében megrendezett esemény négy regionális tematikus műhelytalálkozóra épült, amelyek 2021 júniusában zajlottak az energiahatékonyság finanszírozásáról Belgiumban.

Thomas Dermine, a belga gazdaságélénkítésért és stratégiai beruházásokért felelős államtitkár kiemelte, hogy magánbefektetéseket kell bevonni a belga helyreállítási és reziliencia-terv (RRP, Recovery and Resilience Plan) végrehajtásához. Ez a terv 1 milliárd eurót biztosít az épületek felújítására.

A belga szövetségi kormány a köz- és magánszféra közötti partnerségeket (PPP, Public-Private Partnerships) és az energia-teljesítményre vonatkozó szerződéseket (EPC, Energy Performance Contracts) kívánja felhasználni a középületek felújítására. Ez teszi lehetővé a magánbefektetők számára azon beruházások finanszírozását, amelyek az energia-megtakarításon keresztül térülnek meg. A cél egy olyan program-végrehajtási egység létrehozása, amely több épületet összevonó energia-hatékonysági szerződések sorozatának kidolgozásáért felelős. Ezen kívül egy külön alapot is létrehoznak a beruházások finanszírozására.

A rendezvényen számos példát mutattak be az innovatív finanszírozási eszközökkel kapcsolatban, amelyek a releváns külföldi tapasztalatokat sorolják fel:  

A Fenntartható Energia Befektetési Fórumok kezdeményezést az Európai Bizottság indította el 2017-ben, és a H2020 keretében finanszírozták. Az Európai Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség (CINEA, European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) kezeli. 25 tagállamban több mint 40 eseményt szerveztek a következő célokkal: a párbeszéd elősegítése az érdekelt felek között az energiahatékonyság és a kis léptékű megújuló energiaforrások terén, a magánszektor fenntartható energiával kapcsolatos beruházásainak aktiválása, az energiahatékonysági projektek finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, valamint a befektetések bevált gyakorlatainak megismétlése és kiterjesztése érdekében.

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/sustainable-energy-investment-forum-facilitates-implementation-belgian-recovery-and-resilience_en

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.12.16.

Rómában PET palackkal lehet „fizetni” a metrójegyért

Hírek a nagyvilágból2018.08.19.

Nem mindegy, milyen fafajt ültetünk

Hírek a nagyvilágból2018.08.24.

A hidrogénüzemű tehergépkocsik közelebb kerülnek a piachoz