English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

A fenntartható szennyvíztisztítás lehetséges

A mindennapi termékek előállítása során jellemzően szennyvíz keletkezik. Ezt a vizet meg kell tisztítani, mielőtt folyóinkba és tavainkba engednénk. Ez azonban sok energiát és vegyszert használ fel, ami költséges. Az EffiSludge for LIFE csapata kifejlesztett egy integrált szennyvízkezelési módszert, amely egy „ipari szimbiózis” megközelítést alkalmaz, ahol az egyik szektorból származó hulladék egy másik szektor erőforrásává válik.

A csapat bemutató üzemet állított fel a Norske Skog Skogn papírgyárban Trondheimtől északra. A meglévő ipari szennyvíztisztító telepet egy biogáz üzembe integrálták. Az üzem megtisztítja a papírgyári szennyvizet, a szennyvízből és a halászati ipar hulladékából pedig egyaránt biogáz keletkezik. A megközelítés sokkal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos módszerek. Ezenkívül a keletkezett hulladékiszap újra felhasználható biometán előállítására, ahelyett, hogy elégetnék vagy hulladéklerakóba küldenék. Csökken a vegyszerek és az energia felhasználása, ami költséghatékony és környezetbarátabb szennyvízkezelési megoldást jelent.

„A tápanyag-visszanyerés, a biogáz-termelés és az energiamegtakarítás együttesen kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelent. Ez segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben” – mondja Francesco Ometto, az EffiSludge for LIFE projektmenedzsere.

Az akár 9000 tonnás kibocsátáscsökkentés megegyezik azzal a szén-dioxid-mennyiséggel, amelyet egymillió fenyő évente elnyel. Az EffiSludge for LIFE hozzájárul az EU körforgásos gazdasággal kapcsolatos cselekvési tervéhez– ami az európai zöld megállapodás  egyik lényegi eleme. A projekt ezen kívül támogatja az EU hulladékokról szóló keretirányelvét.

 

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/sustainable-wastewater-treatment-possible-2022-02-02_en

 

Bővebben a EffiSludge for LIFE projektről:

http://scandinavianbiogas.com/effisludge/

 

A projekt résztvevői:

http://scandinavianbiogas.com/effisludge/team/

 

A projektet bemutató videó:

https://vimeo.com/651471294

 

A projekt zárójelentése:

http://scandinavianbiogas.com/effisludge/theproject/targets/

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.05.19.

Európai nemzeti parkok napja: május 24.

Hírek a nagyvilágból2017.08.28.

Harvey hurrikán

Hírek a nagyvilágból2018.02.26.

Vigyázz, kész, rajt: nálunk is jön a napenergia-forradalom