English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A fenntarthatóbb utak felé Lengyelországban

A műanyagok alapvető részét képezik az EU körforgásos gazdaság felé történő elmozdulását célzó stratégiájának. Egy úttörő lengyelországi LIFE projekt, a LIFE EMU NEW, olyan technológiát fejlesztett ki, amely felhasználhatja a hulladékpolimereket a jobb utak építéséhez, csökkentve a hulladéklerakókba eljuttatott vagy égetésre kerülő műanyag mennyiségét.

Lengyelországban az összes műanyag hulladék több mint fele kerül hulladéklerakásra, mindössze egynegyedét hasznosítják újra, a maradékot pedig energia előállításához égetik el. A LIFE EMU NEW úttörő technológiájával műanyaghulladék felhasználásával útburkolathoz alkalmas aszfaltemulziót készíthetnek.

Az emulziót hulladék-polimerekkel és ásványi nanosztatókkal módosítják, így jobb szilárdságot és kötési tulajdonságokat biztosítanak, mint az útépítésben jelenleg alkalmazott alternatívák.

"A hazai vagy a nemzetközi piacon elérhető termékek egyike sem rendelkezik azonos paraméterekkel" - mondta Paweł Szergowicz, a projektet koordináló lengyel cég, a Flukar elnöke. "A módosított aszfaltunk alacsonyabb gyártási költségekkel rendelkezik, és jobb minőségű végterméket biztosít."

Bővebben:

https://ec.europa.eu/easme/en/news/towards-more-sustainable-roads-poland

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.06.28.

Mi is a zöld (köz)beszerzés (green public procurement)?

LIFE hírek2020.07.21.

„LIFE a biztonságos hálózatokért” – A parlagi sas védelmének erősítése Bulgáriában (LIFE Díj 2020)

LIFE hírek2017.07.26.

Zöld közbeszerzés: piros pont a környezetvédelmi- és éghajlat-politikai pályázatoknál