English Utolsó frissítés: 2022-03-21
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-03-21

hun eng Utolsó frissítés: 2022-03-21 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A fiatal erdők a legnagyobb széndioxid-elnyelők

Az erdők fontos szén-dioxid-elnyelő területek. Olyan ökoszisztémák, amelyek nagy mennyiségű szén-dioxidot képesek megkötni és elraktározni. A kutatók eddig úgy vélték, hogy ennek a munkának az oroszlánrészét az Egyenlítőhöz közeli, sűrű trópusi erdők végzik. Most más következtetésre jutottak.

PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon megjelent tanulmány készítői az erdők korára vonatkozó adatokat és számítógépes modelleket ötvözve végezték el a globális bioszféra legfrissebb elemzését.

A Birminghami Egyetem kutatói megnézték, hogy 2001 és 2010 között mekkora mennyiségű szén-dioxidot nyeltek el az öreg erdőterületek, és az eredményt összevetették a fiatalabb erdők szénelnyelő kapacitásával.

„Fontos, hogy tiszta képet kapjunk a szén-dioxid-megkötés helyéről és mikéntjéről, mivel ez a tudás segít célzott és átgondolt döntéseket hoznunk az erdőgazdálkodás tekintetében” – mondta Tom Pugh, az egyetem munkatársa. Hozzátette: „az erdők szén-dioxid-elnyelő kapacitása ugyanakkor véges: az újrafásítási programok végső soron csak akkor lesznek hatékonyak, ha az emberiség folyamatosan dolgozik a károsanyag-kibocsátás csökkentésén”.

Bővebben: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Termeszet/2019_02_23/a_fiatal_erdok_a_legnagyobb_szendioxidelnyelok

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.05.03.

Jelentősen csökken 2100-ra a Balaton vízgyűjtő területén a vízkészlet a kutatók szerint

Hírek a nagyvilágból2019.05.16.

Május 22: a Magyar Természet Napja

Hírek a nagyvilágból2017.12.15.

ÁSZ: kiemelt számvevőszéki feladat a fenntarthatóság érdekében végzett ellenőrzés