English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A hidrogénüzemű tehergépkocsik közelebb kerülnek a piachoz

A WaterstofNet vezette LIFE'N Grab Hy projekt  bemutatja a hagyományos hulladékgyűjtő járművek zéró kibocsátású és alacsony zajszintű alternatíváját: októberben tervezi elindítani Eindhovenben két hidrogénüzemű tehergépkocsit..

A tesztek sikerének megítéléséhez a projekt kedvezményezettje kulcsfontosságú teljesítménymutatókat állított fel a környezeti előnyökre vonatkozóan. "Ezek a járművek csak tiszta vizet bocsátanak ki, így nincs káros kipufogócső-kibocsátás" - mondja Stefan Neis, a belga WaterstofNet projektmenedzsere. "Ez azt jelenti, hogy nincs szemcsés anyag, nincs szén-monoxid és széndioxid, nitrogén-oxidok" - tette hozzá. "Az elektromos meghajtás miatt alacsony a zaj is."

A projektcsapat adatokat, eseményeket rendez és interjúkat készít a végfelhasználókkal (vezetők, kezelők, üzemeltetők), és visszajelzést kap a nyilvánosságtól a tesztelési szakaszok alatt. Eindhoven után további egy hónapos vizsgálatot tartanak egy másik holland városban, Rotterdamban, majd Bolzano-Meranoban, Olaszországban és Kölnben Németországban. A projekt végére összesen 10 város teszteli ezeket az új járműveket.

Új piac

A hidrogén üzemanyagcellákat már használják autók, buszok és villás targoncák hajtására. A teherautók a technológia új „úttörői”. "Ez egy új és globális piac: szemétszállítók, traktor-húzó kombinációk stb." - mondja Neis úr. "Emellett a vállalatok pilóta nélküli hidrogénjárműveket és repülőtereket is vizsgálnak" - mondja.

Az új nagy teherbírású járművek kereskedelmi forgalomba kerülnek, amint az első két hidrogén-tehergépjárműt engedélyezték a közúti használatra és alaposan tesztelték. "A gyártó készen áll a gyártás megkezdésére. A LIFE projekt tapasztalataiból és munkájából adódó nyomon követési projekt megkezdődött és 15 teherautó gyártását célozza meg "- magyarázza Neis úr.

Az összetevők ára és az infrastruktúra hiánya a kereskedelmi siker legfőbb akadályai. "Mostanáig az árak még nem versenyképesek a hagyományos dízelmotorokkal, és több hidrogénállomást kell építeni, de ez hamarosan megváltozik" - fejezte be Neis úr.

Forrás: http://ec.europa.eu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.10.09.

50 %-kal nőtt a napelemes energiatermelés

Hírek a nagyvilágból2019.07.21.

Az informatikában is létezik zöld út

Hírek a nagyvilágból2021.01.15.

Az EU cselekvési terve a levegő, a víz és a talaj zéró szennyezésére