Utolsó frissítés: 2020-05-25

Frisítés dátuma: 2020-05-25

hun eng Utolsó frissítés: 2020-05-25 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A hulladék iszap új életre kel bioüzemanyagként

Az ipari létesítményekből származó szennyvíz kezelése drága üzlet, amely sok energiát igényel és nagy szén-dioxid-kibocsátással jár. Az EffiSludge for LIFE megoldást kínál erre - a folyamatból származó hulladék iszapot biogázzá alakítja át.

A projekt kedvezményezettjei a Scandinavian Biogas Fuels és a Biokraft építettek egy a Norske Skog üzem cellulóz- és papírgyártása által előállított hulladékgázt feldolgozó biogázüzemet a norvégiai Skogn-ban.

Az üzem évente körülbelül 500 000 tonna újságpapírt nyomtat. "Naponta átlagosan 20 000 m3 szennyvizet dolgoznak fel, ami nyolc uszoda vízmennyiségével egyenlő, és a telephelyen égetett iszap keletkezik" - mondja Dr. Francesco Ometto projektvezető.

Az EffiSludge for LIFE azonban fenntarthatóbb szennyvízkezelési módszert mutat be, köszönhetően az üzem meglévő szennyvíztisztító telepének az új biogáz létesítménybe történő integrálásával, ahol éppen most kezdődik a biometán előállítása. "Kevesebb energiát és kémiai tápanyagot fogyaszt, és felhasználja a biogáz-termelés maradványait, csökkentve a szennyvízkezelés általános szénlábnyomát" - magyarázza Dr. Ometto.

A szennyvizet aktív mikrobákkal kezeljük a vízben, amelyben a szennyező anyagok elszaporodnak és elfogynak, miközben aktivált iszapot termelnek. A hulladék száradása és égetése helyett projekt a szerves biomasszával, például halhulladékkal dolgozik a biometán előállítása érdekében (anaerob co-emésztés útján). Ezt lehűtik, hogy A folyékony biogáz előállításához lehűtik -ez különösen a szállítás szempontjából fontos.

Érték létrehozása a hulladékból

Így az EffiSludge for LIFE költséges hulladékterméket alakít át értékes erőforrássá. Miután a projekt a következő hónapokban stabil termelést ért el a biogázzal kapcsolatban, a hangsúly a következő szakaszra kerül. "A Norske Skog üzem szennyvíztisztító telepének fejlesztése az EffiSludge üzemi feltételeinek támogatása érdekében várhatóan a kezelt szennyvíz köbmétereként akár 500 g szén-dioxidot is megtakaríthat " - mondja Dr. Ometto. A fejlesztés magában foglalja az aktivált iszap minőségének javítását a biometán felhasználási lehetőségének növelése és biogáz-átalakításának hatékonysága érdekében.

A biogázgyártási eljárás szilárd maradékait értékes műtrágyaként használhatják majd a norvégiai helyi gazdaságok. A magas tápanyagtartalmú maradék víz visszavezethető a szennyvízkezelő rendszerbe felváltva a legtöbb szükséges vegyi anyagot.

Összességében a projektnek 50% -kal kell csökkentenie a szennyvíztisztító telep villamosenergia-fogyasztását kevesebb energiát és vegyszereket igényelve, továbbá várhatóan 3 500 tonnával csökkentenie az éves széndioxid-kibocsátást. "Ez megegyezik az 1 000 darab papír előállításához szükséges CO2-kibocsátás mennyiségével!" teszi hozzá Dr. Ometto.

További lehetőségek

Az EffiSludge for LIFE-nak hatalmas replikációs lehetősége van a papíralapú iparágban és más olyan ipari folyamatokban, amelyek kezelést igénylő szennyvizet generálnak (pl. élelmiszer-feldolgozás és vegyszergyártás). Évente mintegy 180 millió tonna cellulóz- és papírterméket gyártanak világszerte, melynek negyede Európában készül. Ha az EffiSludge koncepciót sok európai üzemre alkalmazzák a széndioxid-kibocsátás több százezer tonnával csökkenthető.

"Nagyszerű lehetőségünk van arra, hogy kereskedelmi léptékben demonstráljuk a projekt értékét az ipari szimbiózis és a körkörös gazdaság szempontjából" - jelentette ki Dr. Ometto. "A biogáz-termelés már nem csupán a szerves hulladék energetikai feldolgozásának módja. A biogáz-oldatok integrálása a meglévő ipari folyamatokba lehetővé teszi, hogy olyan jelentős energiát, vegyi anyagokat és a szenet takarítsunk meg, amelyre egyébként nem lenne mód.

Forrás: http://ec.europa.eu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.03.13.

Akadálymentes Égbolt megállapodás 10 éves évfordulója

Hírek a nagyvilágból2018.03.09.

Nem tudni, miért, de megint vékonyodik az ózonréteg

Hírek a nagyvilágból2020.05.18.

A Bizottság online nyilvános konzultációt indít az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló új uniós stratégiáról