Utolsó frissítés: 2020-05-25

Frisítés dátuma: 2020-05-25

hun eng Utolsó frissítés: 2020-05-25 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A koronavírus újraírja a zöld megállapodás menetrendjét

A koronavírus-járvány miatt az Európai Bizottságnak át kell rendeznie az európai zöld megállapodás prioritásait, előre hozva az épületfelújítási programot és más munkahely-teremtő kezdeményezéseket, miközben az is nyilvánvaló, hogy az eredetileg tervezettnél több közpénzt kell majd fordítani a zöld átállásra – közölte Diederik Samsom, az új, fenntartható gazdasági modellért felelős bizottsági ügyvezető alelnök, Frans Timmermans közvetlen munkatársa.

Az Európai Bizottságnak meggyőződése, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés katalizátora lehet Európában a példátlanul súlyos gazdasági válságból való kilábalásnak, és ebben nagy szerep jut majd az európai zöld megállapodásnak. De, ha a von der Leyen féle Bizottság által kigondolt formula továbbra is érvényes, a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk miatt valószínűleg újra kell gondolni a paramétereit – állapította meg az Európai Politikai Központ (EPC) által rendezett videóbeszélgetésen az Európai Bizottság témával foglalkozó egyik legmagasabb rangú tisztviselője.

„Olyan területre tévedünk, ahol sohasem jártunk azelőtt. A koronavírus-járványt recesszió, óriásira dagadó adósságok és deficitek és tömeges munkanélküliség kíséri. Mondjuk ki őszintén, senki sem tudja pontosan, hogyan tudunk kimászni a kátyúból” – vélekedett Diederik Samsom, aki az euróőpai zöld megállapodásért felelős bizottsági ügyvezető alelnök, Frans Timmermans kabinetfőnöke.

Ami a változó paramétereket illeti, a holland baloldal korábbi vezére szerint nyilvánvaló, hogy a gazdasági recesszió 15-20 százalékkal csökkentheti a magánszféra beruházási kapacitásait, ezért az államoknak kell még több pénzt betenniük a rendszerbe. 

Emlékeztetett rá, hogy a decemberben bemutatott európai zöld megállapodás eleve egy új növekedési modellre lett felfűzve, és nem pusztán környezetvédelmi ambíciókat követett. Ezért az átfogó programban bemutatott intézkedések – szerinte – egytől egyig egy fentartható növekedési modell felé viszik Európát. 

Samsom úgy látja, hogy a politikai akarat a zöld megállapodás végrehajtásához továbbra is adott, de több időre, valamint több pénzre lesz szükség a projekt megvalósításához. 

Bővebben: https://www.bruxinfo.hu/cikk/20200507-brusszel-elorehozna-zold-megallapodas-novekedest-gerjeszto-elemeit

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.08.05.

Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara

Hírek a nagyvilágból2019.01.14.

Környezetvédelmi tippek otthonra - környezettudatosság a konyhában

Hírek a nagyvilágból2018.04.01.

Fél Európát beterítené az óceáni szemétfolt