English Utolsó frissítés: 2024-05-09
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2024-05-09

hun eng Utolsó frissítés: 2024-05-09 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

A LIFE-DIADEME nyerte az EU Fenntartható Energia Díját

Az EU Fenntartható Energia Hete alatt tartott online ünnepségen Kadri Simson energiaügyi biztos átadta a LIFE-DIADEME-nek az EU Fenntartható Energia Díját az innováció kategóriában. Az olasz LIFE projekt azzal a közvilágítási rendszerével nyert, amely csökkenti a károsanyag-kibocsátást és javítja a gyalogosok biztonságát. A projekt olyan adaptív utcai világítás, amely lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, miközben kiváló kilátást biztosít a gyalogosok és a járművek számára.

A LIFE DIADEME csapata a közvilágítás intelligens vezérlőrendszereit vizsgálta Rómában, Piacenzában és Riminiben1000 olyan eszközt telepítettek, amelyek adatokat gyűjtenek a fényerőről, a közúti forgalomról, a szennyező anyagokról, a zajszintről és az időjárási viszonyokról. A környező fényerő, a forgalom és az időjárási viszonyok alapján valós időben adaptív világítást biztosítottak a vizsgált utakon. A projekt közel 41%-kal csökkentette a CO2-kibocsátást az előre programozott led-rendszereket alkalmazó meglévő technológiákhoz képest, és 57%-kal a teljes fényű LED-es rendszereket használó rendszerekhez képest.

A legtöbb európai város villamosenergia-fogyasztásának több mint 50%-át a közvilágítás teszi ki, így az ezen a területen történő megtakarítás elősegítheti az EU éghajlat-változási céljainak elérését. A szakértők azt is jósolják, hogy adaptív világítással egy közepes méretű, 100 000 lakosú és 12 500 világítási ponttal rendelkező város 10 év alatt akár 6 644 tonna CO 2 -kibocsátást takaríthat meg . A befektetés megtérülése pedig két és fél év múlva várható. A LIFE-DIADEME   támogatja az EU 2030-ra kitűzött üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátási céljait

Az Európai Bizottság által szervezett EU Fenntartható Energia Hét (EUSEW) a megújuló energiaforrásokkal és a hatékony energiafelhasználással foglalkozó legnagyobb éves rendezvény Európában.

Forrás és bővebb információk:

https://cinea.ec.europa.eu/news/life-diademe-victorious-eu-sustainable-energy-awards-2021-10-29_en

Az EU Fenntartható Energia Hete (EU Sustainable Energy Week):

https://eusew.eu/

LIFE DIADEME projekt weboldala:

https://www.diademe.it/en/

Az intelligens vezérlőrendszer bemutató videója:

https://www.youtube.com/watch?v=qfri80A8j5U

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.09.19.

A jövő a tiszta, okos és megfizethető energia

Hírek a nagyvilágból2017.06.17.

Világsiker kapujában a magyarok: szemétből elektromos áram

Hírek a nagyvilágból2021.10.08.

95 millió eurót biztosít a LIFE pályázati program a tiszta energia-felhasználásra való átállásra