English Utolsó frissítés: 2022-11-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-11-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-11-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

A LIFE VisPO projekt megvalósításának első tapasztalatai

Önkéntes Kezdeményezés a Pó folyó jövőjéért

Túl a projekt indulásának tervezgetési-tervezési szakaszán, már az első nyolc hónap után beszámolhatunk konkrét tapasztalatokról, tanulságokról. Az első hulladékgyűjtési akció, ahol a sport és a környezetvédelem összekapcsolását a gyakorlatban teszteltük, július 9-én történt, amikor a „Nagy Ugrás” (Big Jump) nap zajlott Európa-szerte. A kezdeményezés célja az európai folyók környezeti állapotának tisztázása és tudatosítása, kollektív ugrás a folyókba. Az alapötletet az adta, hogy a folyók vizének tisztaságát, különösen a nagyvárosokban meglehetős gyanakvás övezi. Torinóban az esemény Olaszország legnagyobb folyója, a Pó partján került megrendezésre a Vispo projekt támogatásával. Az esemény már a reggeli órákban sok, a kezdeményezést támogató érdeklődőt vonzott, akik megtisztították a Pó partjait a nagyvárosból származó hulladéktól, majd délben az Esperia-evezős klub mólóján folytatták a munkát, ahol a nemzeti média és a hatóságok is képviseltették magukat. A Big Jump Torinó polgármesterének, Chiara Appenino-nak a támogatását is elnyerte, aki részt vett az eseményen, és megígérte, hogy a következő évben maga is csatlakozik a Nagy Ugráshoz. A Vispo projektvezetője, Marco Bonfante viszont már idén is a Nagy Ugrók között volt, és gyakorlati bemutatót tartott a kajakozás közbeni műanyag hulladék összegyűjtésének mikéntjéről.

Magyarországon is pozitív a Vispo kezdeményezés fogadtatása. A projekt célkitűzéseivel összhangban felvettük a kapcsolatot sport klubokkal, környezetvédelem területén aktív szervezetekkel, középiskolákkal, és elmondhatjuk, hogy örömmel veszik a megkeresést, és nagy a nyitottság az együttműködésre.

Mivel a megvalósítás önkéntesekre épül, a „munkatársak” kiválasztásában a környezettudatosság, környezetvédelem iránti elkötelezettség kulcs szerepet játszik. A projektben közreműködő önkéntesek koruknál fogva (18-30 év az Európai Szolidaritási Testület által megszabott korosztály) könnyen megtalálják a hangot a fiatalokkal. Az egyik önkéntes így nyilatkozott: „Az önkéntesség összehozza az idegen embereket, mert közös a céljuk, számos új ismerőst szerezhetünk, jól érezhetjük magunkat és ami talán a legfontosabb, jót is teszünk vele.”

A VisPo képviselői augusztusban csatlakoztak a hatodik PET Kupához. A Magyarországon mára már méltán ismert és elismert kezdeményezés idén új színfolttal, egy nemzetközi PET hajóval gazdagodott. A hajó 4 földrészről és nyolc országból ( Marokkóból, Indiából, Egyesült Királyságból, Amerikai Egyesült Államokból, Szerbiából, Olaszországból és Norvégiából) érkező legénysége ámulattal és teljes lelkesedéssel adta át magát a tiszai PET kalandnak, és nem kis szerepet játszottak abban, hogy az idei, VI. PET Kupa, túl a részvevők soha nem látott létszámán, az összegyűjtött hulladék mennyiségét tekintve is rekordot döntött. A hulladék jelenléte sajnálatos dolog, de ezen nem változtat, ha szemet hunyunk fölötte, sőt, pont azzal érhetünk el változást, ha ráirányítjuk a figyelmet a problémára, amire csakis széles, világszintű összefogással lehet megoldást találni. Ezt az együttműködést mi sem példázhatná jobban, mint a PET Kupán induló, és végül azt meg is nyerő Jointisza nemzetközi hajó. De a nyertesek messze nem csak a Kupát vihetik haza, hanem azt az élményt és tapasztalatot, hogy lehet sikeresen ötvözni a kellemeset a hasznossal, hiszen a hajóépítés-evezés-szemétgyűjtés 9 napja alatt talán életre szóló barátságok szövődtek, és minden PET kalóz azzal a szándékkal tért vissza hazájába, hogy a PET Kupát otthon is életre hívja! Ilyen módon az esemény egyértelműen túlmutat a Tiszán! A VisPo projekt menedzsere, Marco Bonfante így foglalta össze röviden az élményeit: „egy fantasztikus emberi, környezetvédelmi és szakmai tapasztalat, ami megmutatta, hogy a környezettel való törődés nagyon szórakoztató is lehet”.  Egy-egy ilyen esemény jelentősége nemcsak az összegyűjtött hulladék mennyiségében mérhető, hanem a figyelemfelkeltésben is, abban, ahogy a helyi lakosságban, cégekben, intézményekben tudatosítja, hogy a folyók tisztaságára ügyelnünk kell, és akár a fenntartható turizmus fontos részét is képezhetik. 

A szeptember sem telt eseménytelenül a VisPo-ban, hiszen 2018. szeptember 8-9-én zajlott a 17.Mátra Mountain Bike Maraton a Vuelta Sportiroda szervezésében, akik az évek óta szelektív hulladékgyűjtést támogató rendezvényen idén „STOP MŰANYAG” kezdeményezés keretében a frissítőpontokon száműzték a műanyag poharakat is. A versenyzők igen megosztott hozzáállása – sokan üdvözlik és támogatják a kezdeményezést, míg, vannak, akik félnek, hogy rosszabb időeredményt érnek el, és nem értik miért baj, ha eldobják az egyszerhasználatos műanyagpoharat – felkeltette az ERI Hungary LIFE VisPo projektje figyelmét, és lehetőséget kapott arra, hogy a versenyközpont szelektív sátrában támogassa a versenyzőket és kísérőiket a hulladékok szelektálásában, gyűjtésében, felmérje és erősítse az általános környezetbarát hozzáállást. Az ERI Hungary és a Vuelta együtt kívánnak működni annak érdekében, hogy a sport és rekreáció ne terhelje környezetünket, hanem támogassa azt.

További információ: http://www.bevispo.eu/

Jelentkezés önkéntesként: http://www.bevispo.eu/csatlakozzon-munkankhoz-onkenteskent/

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.01.21.

Együttműködés a jobb hulladékgazdálkodás érdekében Finnországban

LIFE hírek2018.04.04.

Börzsönyi tanulmányút a LIFE IN FORESTS-sel

LIFE hírek2019.05.16.

Új odúkat kapnak a visszatérő szalakóták