Utolsó frissítés: 2020-03-27

Frisítés dátuma: 2020-03-27

hun eng Utolsó frissítés: 2020-03-27 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A vidéki táj szimbólumának védelme

A fehérkarmú vércsék (Falco naumanni) száma drámai mértékben csökkent az elmúlt században. A LIFE FALKON projekt azzal javítja ezen madár túlélési esélyeit azáltal, hogy mesterséges fészkelőhelyeket létesít Görögországban és Olaszországban.

Egykoron a fehérkarmú vércse volt a leggyakoribb a sólyomfélék családjába tartozó faj. De évek óta állandó fenyegetettségben él a fészkelőhelyeinek elvesztése, a peszticidek és az intenzív gazdálkodási gyakorlatok miatt. Ezenkívül a tanulmányok azt mutatják, hogy az éghajlatváltozás miatt a madarak szaporodási területe a Földközi-tenger közép-keleti részén észak felé tolódik el.

A LIFE FALKON projekt 2018-ban indult, és célja az volt, hogy javítsa a fehérkarmú vércsék olasz és görög populációjának védettségi szintjét. A projekt javítja a madarak fészkelőképességét azáltal, hogy speciális fészekdobozokat és kis fészektornyokat építenek és helyeznek el az olaszországi Pó-alföld, valamint a görögországi Lemnos-sziget, Ioannina és Komotini legfontosabb stratégiai helyszínein.

„Amíg a madarak télen Afrikában vannak, több száz további dobozt telepítettünk a fehérkarmú vércsék számára a helyi gazdák és önkéntesek segítségével” - magyarázza Laura Lentini, a LIFE FALKON vezető partnerének, a TECLA-nak, az olasz helyi hatóságok egyesületének munkatársa.

Bővebben: https://ec.europa.eu/easme/en/news/protecting-symbol-rural-landscape

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.10.21.

A LIFE program és az óceánok

LIFE hírek2019.01.21.

Az andalúziai parti szén-dioxid-mérők mérése és védelme

LIFE hírek2019.09.30.

A természet-helyreállítás az Oude Willem nemzeti parkban