English Utolsó frissítés: 2021-09-06
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-09-06

hun eng Utolsó frissítés: 2021-09-06 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A zöld gazdaságra való átállás finanszírozása

A zöld gazdaságra való átállás finanszírozása: az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv és a méltányos átállási mechanizmus

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy 2050-re a világ első klímasemleges területévé váljon. Ehhez jelentős beruházásokra van szükség mind az EU, mind a nemzeti közszféra, mind pedig a magánszféra részéről.

Az európai zöld megállapodás ma bemutatott beruházási terve közberuházásokat mozgósítva és az uniós pénzügyi eszközök, különösen az InvestEU révén további magánforrásokat felszabadítva legalább 1 billió eurónyi beruházást fog eredményezni.

Bizonyos régiók esetében különösen nagy kihívást jelent a zöld átállás, és ezek a régiók mélyreható gazdasági és társadalmi átalakuláson fognak átmenni. Az Európai Bizottság által szintén ma előterjesztett méltányos átállási mechanizmus az érintett területeken testre szabott pénzügyi és gyakorlati segítséget nyújt majd, hogy támogassa a munkavállalókat és elősegítse a szükséges beruházások létrejöttét.

Az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv

Az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv mozgósítani fogja az uniós forrásokat, és olyan keretrendszert alakít ki, amely elősegíti és ösztönzi a klímasemleges, zöld, versenyképes és inkluzív gazdaságra való átálláshoz szükséges köz- és magánberuházások létrejöttét. A terv három dimenzión alapul: 

•    finanszírozás: legalább 1 billió euró összegű fenntartható beruházás mozgósítása a következő évtizedben. Az uniós költségvetésben minden eddiginél nagyobb az éghajlat-politikát és környezetvédelmi tevékenységeket szolgáló kiadások aránya, ami magánfinanszírozást is eredményez majd – ebben az Európai Beruházási Banknak kulcsszerepet kell játszania.
•    lehetőségteremtés: az EU ösztönzőket biztosít a köz- és magánberuházások mozgósításához és átirányításához azáltal, hogy a fenntartható finanszírozást helyezi a pénzügyi rendszer középpontjába, a környezetbarát költségvetés és közbeszerzés ösztönzése, valamint az állami támogatás jóváhagyási eljárásait megkönnyítő módszerek kidolgozása révén pedig elősegíti a fenntartható közberuházások létrejöttét.
•    gyakorlati támogatás: a Bizottság támogatni fogja a hatóságokat és a projektgazdákat a fenntartható projektek tervezésében, kialakításában és végrehajtásában.

A méltányos átállási mechanizmus

A méltányos átállási mechanizmus fontos eszköz ahhoz, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás méltányos módon menjen végbe, és senki ne maradjon ki. Bár minden régiónak szüksége lesz finanszírozásra, és az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv ezt biztosítja, a mechanizmus célzott támogatást nyújt ahhoz, hogy 2021 és 2027 között a leginkább érintett régiókban legalább 100 milliárd eurót sikerüljön mozgósítani az átállás társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. A mechanizmus gondoskodik a fosszilis tüzelőanyagok értékláncára támaszkodó munkavállalók és közösségek megsegítéséhez szükséges beruházások finanszírozásáról. A méltányos átállási platformon keresztül a Bizottság technikai segítséget fog nyújtani a tagállamoknak és a befektetőknek, és gondoskodik az érintett közösségek, helyi hatóságok, szociális partnerek és nem kormányzati szervezetek bevonásáról.

A méltányos átállási mechanizmus három fő finanszírozási forrásból fog állni: 

•    A Méltányos Átállást Támogató Alap a Bizottság elképzelése szerint 7,5 milliárd euró összegű uniós támogatásban részesül majd a következő hosszú távú uniós költségvetésre vonatkozó bizottsági javaslatban foglaltakon felül. A tagállamoknak a Bizottsággal folytatott párbeszéd keretében célzott méltányos területi átállási tervek révén meg kell határozniuk a támogatható régiókat. A tagállamoknak ezenfelül kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy az alapból származó pénzt kiegészítik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az Európai Szociális Alap Pluszból, és további nemzeti forrásokat is fognak biztosítani. Mindez összesen 30–50 milliárd eurónyi finanszírozást jelent, ami még több beruházást mozgósít majd. Az alap támogatni fogja például a munkavállalókat munkaerőpiaci készségeik és kompetenciáik továbbfejlesztésében, valamint segíti a kkv-kat és az induló vállalkozásokat abban, hogy új gazdasági lehetőségeket teremtsenek az érintett régiókban. Az alap olyan beruházásokat is támogat majd, amelyek – például az energiahatékonyság javítása révén – segítik a tiszta energiára való átállást.
•    Az InvestEU részét képező célzott méltányos átállási program a tervek szerint 45 milliárd eurónyi beruházást fog mobilizálni. A program olyan – többek között fenntartható energiával és szállítással kapcsolatos – magánberuházásokat hivatott ösztönözni, amelyek az érintett régiók és gazdaságaik javát szolgálják. 
•    Az Európai Beruházási Bank az uniós költségvetés támogatásával közszektor-hitelezési eszközt fog biztosítani 25–30 milliárd eurónyi beruházás mozgósítására. A finanszírozást az állami szektornak történő hitelezésre, például a távfűtési hálózatokba és az épületfelújításba történő beruházásokra fogják felhasználni.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.

 

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.02.20.

Pályázati felhívás a környezetvédelem terén aktív magyarországi vállalkozások nyugat-balkáni régióba irányuló sikeres technológia-exportjához

Hírek a nagyvilágból2018.05.25.

Üzemanyag-hatékonysági rekord felállítására készülnek magyar diákok

Hírek a nagyvilágból2020.05.12.

A Bizottság támogatja a tagállamokat a klímasemleges gazdaságra való áttérésben