Utolsó frissítés: 2020-03-27

Frisítés dátuma: 2020-03-27

hun eng Utolsó frissítés: 2020-03-27 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Az éghajlatváltozás miatt tűnhet el sok helyen a kenyér a boltok polcairól

A leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek egy részéhez sokkal nehezebb lesz hozzájutni a jövőben, mivel az éghajlatváltozás hatással van a legalapvetőbb mezőgazdasági terményekre. A Zürichi Egyetem kutatói szerint egyes régiók még egész jól teljesítenek, összességében azonban jelentősen csökken annak a kalóriának a mennyisége, amit a világ tíz legfontosabb mezőgazdasági terményéből nyerhetünk.

Az árpa, a manióka, a kukorica, az olajpálma, a repce, a cirok, a szójabab, a rizs, a cukornád és a búza együttesen adja a világ globális élelmiszer-ellátásának mintegy 83 százalékát. A globális felmelegedés azonban alapjaiban változtatja meg, hol és hogyan termeljük meg az élelmünket.

Az éghajlatváltozás hatására csökkenhet bizonyos mezőgazdasági termények mennyisége, minősége és táplálkozás-élettani értéke a rosszabb éghajlati viszonyok miatt.

A Zürichi Egyetem kutatói szerint ez a hatás már most érezhető, és egyes régiók és országok a többinél is rosszabb helyzetbe kerültek. A kutatócsapat nagy felbontású, globális terménystatisztikai adatbázisokat készített, hogy így kövesse nyomon a növénytermesztési adatok időbeli változását.

Bővebben: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Agrarium/2019_06_08/az_eghajlatvaltozas_miatt_tunhet_el_sok_helyen_a_kenyer_a_boltok_polcairol

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.10.02.

Elkészült a cselekvési terv a Nemzeti Energiastratégia végrehajtására

Hírek a nagyvilágból2017.09.18.

2050-re 139 ország állhatna át teljes egészében a megújuló energiaforrásokra

Hírek a nagyvilágból2018.01.08.

Tanulmány készül a szén lehetséges szerepéről a magyar gazdaságban