Utolsó frissítés: 2020-07-02

Frisítés dátuma: 2020-07-02

hun eng Utolsó frissítés: 2020-07-02 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást - a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Az egyre gyakoribb szélsőséges erdőtüzek jelentősen megnövelhetik a szén-dioxid-kibocsátást a világban, ami pedig megnehezítheti a párizsi klímaegyezmény célkitűzésének elérését, azaz hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon – figyelmeztetnek klímakutatók.

Ugyan a becslések különböznek, és még mindig sok bizonytalanságot rejtenek, egyes szakértők szerint az erdőtüzek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásnak 20 százalékáért is felelhetnek. Ez az arány durván 30 százalékra nőhet az évszázad végéig az éghajlatváltozás mértékétől függően – írja a BBC cikke alapján a 24.hu.

A tűzvészek dupla csapást jelentenek a környezetnek, ugyanis egyrészt csökken az erdőterületek nagysága, amelyek megköthetnék a szén-dioxidot, másrészt az erdőtüzek tovább növelik a károsanyag-kibocsátást

– mondta a NASA Goddard Űrközpontjának tudósa, William Lau.

Egy idei másik tanulmány ugyanakkor azt találta, hogy az erdőtüzekből felszabaduló szén-dioxid éves mennyisége csökkent az utóbbi 80 évben. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben az erdőterületek és szavannák nagy részét termőföldekké alakították át, így az erdőtüzek is mérséklődtek.

A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy ez a csökkenés kisebb volt a vártnál, mert a tűzvészek egyre nagyobb területet érintenek, és egyre hevesebbek – éppen ezért tartanak a szén-dioxid-kibocsátás növekedésétől. 

Eddig ugyanakkor nem számszerűsítették, hogy a mostanában történt erdőtüzek mekkora kibocsátással jártak. Vannak becslések, miszerint tavaly az észak-kaliforniai erdőtüzek egy hét alatt annyi szén-dioxid-kibocsátással jártak, mint amennyit az összes autó és teherautó kibocsát az államban egy év alatt.

A kutatók ráadásul arra is figyelmeztetnek, hogy miközben a felmelegedés miatt gyakoribbak az erdőtüzek, a tűzvészek hatására felgyorsul a felmelegedés is.

Más környezetvédelmi szakértők szerint ugyanakkor az erdőtüzekből származó károsanyag-kibocsátás még mindig kicsi az emberi tevékenységekből származó emisszióhoz képest.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Klimavedelem/2018_11_20/az_erdotuzek_felgyorsithatjak_a_klimavaltozast__a_klimavaltozas_miatt_tobb_az_erdotuz

 

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.05.30.

Az Európai Bizottság a teherautók kibocsátásainál is szigorít

Hírek a nagyvilágból2020.02.05.

Az Európai Bizottság 2020. évi munkaprogramja: markáns ütemterv egy ambiciózusabb Unió számára

Hírek a nagyvilágból2019.06.12.

A Nap napja