English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Az informatikában is létezik zöld út

Vajon gondolnak-e a cégvezetők arra, hogy a vállalati munka szerves részét képező informatikai rendszerek és megoldások környezetkímélőek is lehetnek?

Rengeteg környezetkímélő lehetőség rejlik az informatikában, noha ezeket egyelőre nem mindenütt használják ki. A problémáról Berdó Attila, az IT Részleg Kft. vezetője, kis- és középvállalatokkal foglalkozó informatika-szakértője nyilatkozott a ComputerWorldnek.

„Míg a nagyvállalatok komoly, a környezetvédelmi és az energiatakarékossági szempontokkal már a tervezéskor számoló informatikai stratégiával rendelkeznek, addig a kisebb cégeknél kevesebb tudatossággal, az éppen aktuális igények mentén, ad hoc módon alakul ki az IT-rendszer” – mondta el a szakértő.

A megfelelő informatikai eszközök és technológiák (virtualizáció stb.) kiválasztásával például egyszerre csökkenthetjük az energiaszükségletet és a környezeti terhelést.

Az adattárolás területén is könnyű előrelépni: a felhőszolgáltatások használatával kisebb lehet a cég ökológiai lábnyoma, ráadásul a papírfelhasználása is jelentősen csökkenthető. A vállalkozás közlekedésből eredő környezetkárosítását pedig az online csoportmunka és -meeting, illetve a távmunka révén mérsékelhetjük.

A hálózati infrastruktúrákat, szünetmentes eszközöket gyártó cégek egyre több olyan, kis- és középvállalatok számára kifejlesztett megoldást dobnak piacra, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak – mondta el a szakértő. 

Emellett az informatikai eszközök élettartamának kiterjesztésével, rotációjával csökkenthetjük a keletkező elektronikai hulladékok mennyiségét.

Ha pedig már elkerülhetetlen a selejtezés, akkor a még működőképes eszközöket a vállalatok, társadalmi felelősségvállalási programjuk részeként, felajánlhatják oktatási célra vagy rászorulóknak.

Forrás: www.elobolygonk.hu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.03.13.

Akadálymentes Égbolt megállapodás 10 éves évfordulója

Hírek a nagyvilágból2017.09.04.

Kiszámolták a nagyvárosokban lévő fák hasznának értékét

Hírek a nagyvilágból2017.09.25.

Kétszáznál is több hazai település csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programjaihoz