English Utolsó frissítés: 2024-07-10
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2024-07-10

hun eng Utolsó frissítés: 2024-07-10 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Tudatosságra nevelés az invazív idegen honos fajokkal szemben

A LIFE ASAP (LIFE15 GIE/IT/001039) elnevezésű projektje Olaszország biodiverzitásáért felel, pontosabban az invazív idegen fajoktól való védelemért, emellett aktívan támogatja az EU-s Invazív Fajok Szabályozásának gyakorlatba ültetését, mely 2015. január 1-én lépett hatályba. A LIFE projekt reklámoktól övezve indult útjának, a legnagyobb olaszországi nemzeti és regionális sajtóorgánumok is cikkeztek róla, a RAI adó pedig esti hírműsorában mutatta be a projektet.

Az invazív idegen fajok (IAS) veszélyt jelentenek a biodiverzitásra és az ökoszisztéma működésére. Tudósok becslései szerint az invazív idegen fajok száma az EU-ban 76 százalékra nőtt az elmúlt harminc évben. Az IAS-val kapcsolatos problémák körülbelül 12 milliárd euróba kerülnek évente az európai uniós adófizetőknek. A gazdasági hatás mellett az exotikus flóra és fauna tud helyrehozhatatlan károkat okozni az őshonos élőlényeknek és a ritka natív fajoknak.

A LIFE ASAP projekt (Alien Species Awareness Program) informálja az olasz közönséget a veszélyről, melyet az egzotikus növények és állatok jelentenek az őshonos fajokra nézve. Az is célja, hogy mindezt érvényre juttassa az EU-s törvényhozásban, ezt úgy érik el, hogy ösztönzik a hatóságokat az IAS direktívák megvalósításának szorgalmazására. A lakosság tudatosságának növelésével a projekt csökkentheti az invazív idegen fajok nem szándékos terjedését (azáltal, hogy különös figyelmet szentelnek a háziállatok és dísznövények eladásának).

A projektet az olasz IPRA (National Institute for Environmental Protection and Research) vezeti, mely partnerséget kovácsolt Olaszország több kulcs befektetőjével, például virágárusokkal, kisállat kereskedésekkel, horgászokkal, vadász szervezetekkel és kertészeti vállalkozásokkal, azért, hogy a legjobb gyakorlatokat mutathassa be mint az invazív fajok elleni európai „viselkedési kódex”.

A LIFE ASAP elkötelezett amellett, hogy szakértők összeállítsák az IAS feketelistát, melynek jelenléte és növekedése Olaszországban fel kell számolni. A projektben tervezik legalább 115 közigazgatási szerv betanítását az IAS Szabályzatban való pályázásra.

A projekt természetvédőkkel, állatkertekkel, botanikus kertekkel, ócenáriumokkal, múzeumokkal és nemzeti parkokkal is dolgozik, hogy minél szélesebb réteghez eljuttassák a kulcs üzenetet a veszélyekről, melyek egész Európa természeti örökségét fenyegetik az ártatlannak tűnő állatok és növények miatt.

Az információ átadás egy lényegi eleme a projektnek. Úgy, mint egy szokványos médiaközpontú kezdeményezés, jelen vannak reptereken, iskolákban, önkéntes csoportokban, illetve a polgári és tudományos körökben is, használják a közösségi média adta lehetőségeket és különböző innovációs eszközöket, mint például okostelefon applikációkat.

Sajtótermékeik az alábbi linken tekinthetők meg:

http://www.lifeasap.eu/index.php/it/media/company/Press%20Kit%20-%20Conferenza%20Stampa%2013-01-2017

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.04.02.

MEGJELENTEK A 2020. ÉVI LIFE PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

LIFE hírek2020.03.27.

Milyen egy jó LIFE-pályázat: tippek és tapasztalatok - I. rész

LIFE hírek2020.11.11.

OAKEYLIFE: Őszi séta az ovisokkal a Peszéri-erdőben