English Utolsó frissítés: 2022-10-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-10-04

hun eng Utolsó frissítés: 2022-10-04 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Az uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátás az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben

Az Európai Bizottság a 2020. november 30-án elfogadta az éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentést, amely az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése terén 2019-ben elért uniós eredményeket mutatja be. Az EU 27 tagállamában az előző évhez képest 3,7%-kal csökkent az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, miközben a GDP 1,5%-kal nőtt. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátások mára 24%-kal csökkentek az 1990-es szinthez képest.

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az Európai Unió bebizonyította, hogy a gazdaság növekedésével párhuzamosan a kibocsátások csökkentése is megvalósítható. A mai jelentés azonban ismét rámutatott, hogy a gazdaság valamennyi ágazatában fokozni kell erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy 2050-ig elérjük a klímasemlegességre vonatkozó közös célunkat. A zöld átállás járható út, ha kitartunk elkötelezettségünk mellett, és megragadjuk a gazdasági helyreállításban rejlő lehetőségeket. Ezáltal környezetbarátabb és ellenállóbb gazdaságot alakíthatunk ki, és minden polgár számára megteremthetjük az egészséges és fenntartható jövő lehetőségét.”

2019-ben az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS) hatálya alá tartozó kibocsátások csökkentek a legnagyobb mértékben: 2018-hoz képest 9,1%-kal, azaz mintegy 152 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel volt kevesebb a kibocsátás. A csökkenést különösen a villamosenergia-ágazat idézte elő, ahol a kibocsátások közel 15%-ot estek, elsősorban annak köszönhetően, hogy a szénalapú energiatermelés helyébe a megújuló energiaforrásokból és a gázerőművekből származó energiatermelés lépett. Az ipari kibocsátások közel 2%-kal mérséklődtek. A légi közlekedésből származó hitelesített kibocsátások – amelyek jelenleg csak az Európai Gazdasági Térségen belüli járatok kibocsátását foglalják magukban – továbbra is visszafogott ütemben növekednek: 2018-hoz képest 1%-kal, azaz mintegy 0,7 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel nőttek. Az EU ETS hatályán kívül eső, például a kibocsátáskereskedelmi rendszeren kívüli ipari ágazatokból, a közlekedésből, az épületekből, a mezőgazdaságból és a hulladékgazdálkodásból származó kibocsátások nem változtak jelentős mértékben a 2018-as szinthez képest.

2019-ben növekedett az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépésekre, a környezetbarát technológiák támogatására, az innovatív megoldások bevezetésére és a nemzetközi együttműködésre fordított uniós finanszírozás, és a Covid19-járvány utáni uniós helyreállítás összefüggésében további forrásbővítés várható.

Az EU ETS árverési bevételei az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásának egyre fontosabb forrása. A 2012 (az EU ETS keretében történő első árverés éve) és 2020 közepe közötti árverésekből a tagállamokhoz, az Egyesült Királysághoz és az EGT-országokhoz befolyt teljes bevétel meghaladta az 57 milliárd eurót, amelynek több mint a fele az utóbbi két évben, 2018-ban és 2019-ben keletkezett. 2019-ben a teljes árverési bevétel elérte a 14,1 milliárd eurót. Ennek 77%-át éghajlat- és energiapolitikai célokra fogják felhasználni, ami 7 százalékpontos növekedést jelent a 2018-ban bejelentett 70%-os arányhoz képest. Emellett egyre több uniós finanszírozású éghajlat-politikai projektet támogatnak az új belépők részére fenntartott tartalék kibocsátási egységek értékesítése (a NER 300 program), valamint a kibocsátási egységeknek az EU ETS Innovációs Alapon és az EU ETS Modernizációs Alapon keresztül történő monetizálása révén.

Háttér-információk

Az éghajlat-politika terén elért eredményekről szóló „Kick-Starting the Journey Towards a Climate-Neutral Europe” (Az első lépések a klímasemleges Európa megvalósítása felé vezető úton) című jelentés ismerteti az EU és tagállamai által az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése terén elért eredményeket, valamint bemutatja az uniós éghajlat-politika legújabb fejleményeit. A jelentést az Európai Bizottság Éghajlatpolitikai Főigazgatósága készítette a tagállamok által az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követéséről szóló rendelettel (az 525/2013/EU rendelettel) összhangban benyújtott adatok alapján.

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.12.15.

ÁSZ: kiemelt számvevőszéki feladat a fenntarthatóság érdekében végzett ellenőrzés

Hírek a nagyvilágból2018.03.13.

Akadálymentes Égbolt megállapodás 10 éves évfordulója

Hírek a nagyvilágból2020.07.30.

Átadták az ITM támogatásával megvalósított újrahasznosított műanyag ladikot