English Utolsó frissítés: 2024-05-09
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2024-05-09

hun eng Utolsó frissítés: 2024-05-09 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Befejeződött „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében”című LIFE projekt

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület konzorciumvezetőként irányította a 2 országot érintő 6 éven át futó projektet, melynek fő célja a Kárpát-medence szalakóta populációjának megerősítése és hosszú távú fenntartható védelmének megalapozása volt. A projekt eredményeként az utolsó év költési időszakának végére a  Kárpát-medencei szalakóta-állomány 50 %-os növekedést mutatott (2000-2200 pár).

A szalakóta feltűnő, kék színezetű, gerle nagyságú, vonuló madár. A múlt század közepéig gyakori költőfajként hivatkozik rá a szakirodalom, nemcsak az alföldi régióban, hanem a dombvidékek vonatkozásában is. Az 1970-es évektől a faj folyamatos visszahúzódása felgyorsult, mint költő madár az 1980-as évekre eltűnt a Dunántúl teljes területéről.

A projekt eredményei:

  • a rossz minőségű fészkelőhelyek megszüntetése érdekében 1280 db, Schwegler-típusú és 1000 db hagyományos odú került beszerzésre, melyek kihelyezés három nemzeti park területén történt meg, ezzel stabil és hosszútávú költőhelyet biztosítva madaraknak.
  • a kihelyezett odúk rendszeres ellenőrzése és karbantartása folyamatos állománynövekedést eredményezett. Az utolsó év költési időszakának végére a Kárpát-medencei szalakóta-állomány 50 %-os növekedést mutatott (2000-2200 pár).
  • 12 db műholdas jeladó segítségével sikerült feltárni a madarak vonuló-, és pihenőhelyeit, valamint telelőterületét.
  • élőhelyrekonstrukciók a megfelelő költő és táplálkozóterületek kialakítására: sziki tölgyesek lepusztult részeinek helyreállítása, szikes gyepek általános problémáinak kezelése, inváziós fafajok visszaszorítása, 160 745 db facsemete ültetése.
  • Szalakóta Látogatóközpont létesült Szatymaz és Sándorfalva között, a szegedi Fehér-tó mellett
  • 1000 db középfeszültségű oszlop leszigetelése (Románia)

A pályázat lezárásával a munka nem áll meg. Folytatódik a kihelyezett műfészkek ellenőrzése, melynek során önkéntesek és a nemzeti parkok munkatársai minden évben kétszer felkeresik az odúkat és meggyűrűzik a bennük található fiókákat. A végső cél, hogy a fásításokkal és a meglévő odvas fák megőrzésével elérjük azt, hogy a szalakóta-állomány önálló legyen, ne szoruljon mesterséges fészkelőhelyekre, hanem természetes odúkba térjenek vissza madarak.

A projekt zárásával elkészült az összefoglaló kiadvány is, ami <<INNEN>> tölthető le. 

Forrás: https://rollerproject.eu/

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.11.11.

LIFE-MICACC: A Fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásai c. online konferencia

LIFE hírek2018.06.04.

Magyar siker az Európai Unió Natura 2000 díjátadón

LIFE hírek2017.08.02.

Portugál szervezet LIFE projektpartnert keres!