English Utolsó frissítés: 2022-12-07
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-12-07

hun eng Utolsó frissítés: 2022-12-07 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Ciprusi tanulmányút

Beszámoló a LIFE Klímapolitikai Csapat ciprusi tanulmányútjáról

 2018. november 21. és 23. között a LIFE Klímapolitikai Csapat két tagjának – Kovács Barbara és Vigh Péter –, valamint a Magyar Fejlesztési Központ munkatársának – Molnár Péter – részvételével valósult meg a magyar LIFE kapacitásépítési projekt (LIFE14 CAP/HU/000010 - LIFECapHun) utolsó tanulmányútja Cipruson.

A magyar kollégák meglátogatták a ciprusi Mezőgazdasági, Földművelésügyi és Környezetvédelmi Minisztérium Környezetvédelmi Főosztályán működő LIFE Cyclamen csapatot. A közös tapasztalatcserét követően a nemzeti kapcsolattartói csapatok megbeszélést folytattak a 2020 után érvénybe lépő új LIFE rendelet tervezetéről, valamint az Európai Bizottság által létrehozni tervezett LIFE Nemzeti Kapcsolattartói Hálózatról (NCP Network). A két tagállam célkitűzései nagyon hasonlóak mindkét témakörben, ezért a rendelet további tárgyalása során is szoros együttműködésben fognak dolgozni. A főosztály egyben koordinálója a LIFE UrbanProof adaptációs projektnek, amelynek aktuális helyzetéről is beszámoltak a ciprusi munkatársak.

A hátralévő két nap során két egyetemen találkoztak további LIFE projektmenedzserekkel a magyar kollégák. Nicosiában a Ciprusi Egyetem Orvosi Karán a LIFE MEDEA, LIFE SmartPV és a LIFE Adapt2Clima képviselőivel találkoztak. Az utolsó napon pedig a Limassolban található Ciprusi Műszaki Egyetemen a LIFE+ Organiko, LIFECAB és LIFE Green Grapes projektmenedzsereivel folytattak megbeszéléseket. A LIFE Klímapolitikai Csapat a tanulmányút során elsajátított tudást a december 4-ei IX. LIFE Klímapolitikai Tréningen is meg fogja osztani a potenciális magyar pályázókkal.

A tanulmányúton készült fotók megtekinthetők a Képgaláriában.