English Utolsó frissítés: 2023-09-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-09-18

hun eng Utolsó frissítés: 2023-09-18 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Cseperedő túzokfiókák a dél-alföldi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain már vezetgetik fiókáikat a túzoktojók. Nagyon vigyáznak rájuk, rejtegetik őket a ragadozók elől.
 
 
A túzokfiókákat nem könnyű megfigyelni, a tojók ugyanis rendkívül óvatosak, nagyon ügyelnek utódaik biztonságára. Az apróságok számára a legnagyobb védelem az, ha láthatatlanok. Anyjuk olyan ügyesen rejtegeti őket, hogy az egyszerű természetjáró talán észre sem veszi a fiatal madarakat.
 
Csak bizonyos napszakokban mozognak, s akkor is rendszerint a magasabb vegetációkban. Ha teleszkóppal figyeljük a tojókat, akkor a viselkedésükből következtetni tudunk a fiókák jelenlétére. Például, ha gyakran nyújtanak lefelé valamit a csőrükkel, akkor valószínűleg a fűben lapuló fiatal madarakat etetik. Ha szerencsénk van, és éppen egy rövidebb vegetáción, kaszáláson haladnak keresztül, akkor a fiókát is megpillanthatjuk. Ez mindig csak rövid ideig tart, mert a tojó igyekszik minél hamarabb takarásba húzódni. A kakas fiókát a nagyobb termete miatt nem lehet sokáig rejtegetni, mert mire röpképessé válik, termete már eléri az anyjáét.
 
A dévaványai határban szerencsére jól érzi magát – másfél hónapos fiókájával együtt –, az a tojó, amelyet „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” című Life+ program keretében láttak el jeladóval a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen.
 
A kép illusztráció. A fotót Szél Antal István készítette.
 
Bővebben: http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/index.php?pg=news_179_4424&fbclid=IwAR1Kuz5UsNloA799CunmEoe9tTyCECBPTT6w1wtDE5xOIeupfQ1Mt4v2Kvc

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2016.08.08.

LIFE infonap 2016.

LIFE hírek2020.02.07.

Nemzetközi siker - a kék vércsékről írt magyar könyv nyerte el egy brit szakmai szervezet első díját!

LIFE hírek2018.05.08.

Meghívó a IV. LIFE Természetvédelmi tréningre