Utolsó frissítés: 2020-02-12

Frisítés dátuma: 2020-02-12

hun eng Utolsó frissítés: 2020-02-12 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Éghajlat-barát várostervezés a biológiai sokféleségért

Lengyelországban a városokat nehéz feladat elé állítja az, hogy infrastruktúrájukat éghajlatbaráttá tegyék. A LIFERADOMKLIMA PL projekt támogatja az árvízkockázatok és egyéb éghajlati hatások csökkentését célzó erőfeszítéseket Radom városában – más uniós városokban szerzett tapasztalatokra támaszkodva.

A Radom egy közepes méretű város Kelet-Közép-Lengyelországban, valamivel több mint 200 000 fős lakossággal. Nagyon csapadékos város, évente átlagosan 549 mm csapadékmennyisséggel (forrás: klimat-data.org). Ez a csapadékszint árvizet okozhat, és az éghajlatváltozás hatására növekszik - egyre gyakoribbak az erőse viharok. A Radomhoz hasonló városok jó megoldást igényelnek.

Más LIFE projektek, mint például a DERRIS és az Life RainBO, erősítették a városi hatóságok tudatosságát az infrastruktúrára és a szélsőséges időjárási előrejelző eszközökre vonatkozó kockázatokkal kapcsolatban és éghajlati alkalmazkodási terveket hoztak létre a helyi hatóságok számára. A LIFERADOMKLIMA PL sajátos vonása az, hogy Radom városában építsenek olyan infrastruktúrát, amellyel megmutathatják, hogyan lehet jobban kezelni a szélsőséges vízszinteket, úgy, hogy a város vizeiben növekszik a biológiai sokféleség és mind több mikro-élőhelyet hoznak létre.

https://ec.europa.eu/easme/en/news/climate-resilient-city-planning-biodiversity-heart

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.09.19.

Közel 200 millió eurót igényelnek a LIFE éghajlatváltozás-projektekre pályázók

LIFE hírek2018.12.14.

A farkasokkal való együttélés Romániában

LIFE hírek2017.11.24.

Tagállami konzultációra került sor az új LIFE többéves munkaprogrammal kapcsolatban