Utolsó frissítés: 2020-04-08

Frisítés dátuma: 2020-04-08

hun eng Utolsó frissítés: 2020-04-08 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Egy lépéssel közelebb a PVC-mentes vértartó zsákokhoz

Svédország Jamtland régiójának Karolinska Egyetemi Kórháza, a PVCFreeBloodBag, LIFE projekt partnere egy újabb lépéssel krült közelebb a biztonságosabb vértartó zsák létrehozásához. "A két európai céggel együtt a kórház kapcsolatba akar lépni egy partnerrel, aki képes a PVC-mentes vértartó zsákok piacra dobására" - magyarázza a projekt vezetője, Lena Stigh, a Jegrelius Alkalmazott Zöld Kémiai Intézet munkatársa. 2011 és 2017 között a LIFE projekt a PVC-mentes vérzsákok gyártásának úttörőjeként az ellátási láncok kialakításának lehetőségeit igyekezett megvizsgálni. Központi céljai elérése után a projektcsapat feltárja a vértartó zsákok általános alkalmazkodásának megkönnyítését. A projektet a Karolinska Egyetemi Kórház vezette, az európai műanyagipari vállalatok mellett mint a dán Melitek A / S, az olasz Haemotronic, a finn Wipak és a lengyel Primo Profile. A tradicionális vértartó zsákokban lévő PVC mind a gyártás, mind az ártalmatlanítás során károsítja a környezetet, nem utolsósorban a dioxinok és üvegházhatású gázok kibocsátásával az égés során. A PVC vértartó zsákok DEHP-t tartalmaznak, ami egy mérgező lágyítószer és rákot, születési rendellenességeket és meddőséget okoz. A tavalyi utolsó projekttalálkozón Gustav Eriksson, a Karolinska Egyetemi Kórház Környezetvédelmi Főosztályának vezetője kifejtette, hogy a kórház a projekt részeként készül PVC-mentes jövőre készül: "Soha többé nem akarjuk a DEHP-t. A csökkentési listánkon van a PVC is. "

A projekt az új tartózacskókkal, a tudás és a tudatosság terjesztésével már nagy érdeklődést váltott ki. A következő lépés, hogy a potenciális ügyfelek kifejezzék a termék iránti keresletet. "Nemzeti és nemzetközi szinten együtt kell működnünk ahhoz, hogy összeadjuk az erőnket és piacunkat olyan nagy méretűvé, hogy a szállító elég érdekesnek találja a fejlesztési kockázatokat" - mondja Eriksson úr. Stigh úr bejárta a világ minden táját, hogy hirdesse a projekt eredményeit, és ösztönözze a további fejlődés iránti érdeklődést. "A PVC-mentes vértartó zsákok piaca globális, és a PVC-mentes vértartó zsák iránti tudatosság és kereslet növekszik" - mondja.

Határozott szándék

A jelenlegi kihívás az, hogy ösztönözze a biztonságosabb, PVC-mentes zsákok iránti keresletet, mind a termelésüket, mind a beszerzésüket. A mechanizmus, amelyet a csapat a kereslet igazolására választott, egy szándéknyilatkozat, amelyet az egészségügyi szervezetek már egész Svédországban alá írtak. Eriksson úr azt is javasolja, hogy a kórház maga is támogassa a vásárlást, azzal a céllal, hogy a PVC-mentes vértartó zsákok belső költségtérítését növeli - természetesen a beszerzési törvényekkel összhangban. "A gyártók feladata, hogy alkalmazkodjanak a PVC-mentes vérzsákok előállításához. Előnyt adunk nekik a következő beszerzésünkben. De a legfontosabb az, hogy a beszállítók úgy vélik, hogy a piac megfelel a követelményeknek, és pénz rendelkezésre áll. "

Forrás: http://ec.europa.eu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.02.25.

Március 3. a vadvilág világnapja

Hírek a nagyvilágból2018.05.18.

Energiahatékonyság: Magyarország lemaradóban

Hírek a nagyvilágból2019.06.05.

Június 12. Nemzetközi Falafel Nap