English Utolsó frissítés: 2023-09-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-09-18

hun eng Utolsó frissítés: 2023-09-18 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Életbe lépett a világ egyik legszigorúbb rendelkezése a műanyag-mikroszemcsék korlátozásáról

Életbe lépett Nagy-Britanniában az a törvény, amely tiltja a műanyag-mikroszemcsés kozmetikumok gyártását. A brit környezetvédelmi tárca keddi közleménye szerint a törvény a világ egyik legszigorúbb rendelkezése a műanyag-mikroszemcsék korlátozásáról. Az ilyen kozmetikumok eladásának tilalma júliustól fog életbe lépni a szigetországban. 

„A tilalom megakadályozza, hogy több milliárd műanyagdarab szennyezze ökoszisztémánkat, segít megvédeni értékes tengereinket és óceánjainkat” – írta Twitter-üzenetében Theresa May brit kormányfő.

A világ tengerei és óceánjai az egyik legértékesebb természeti kincsünk, és eltökélt vagyok arra, hogy fellépjek az értékes tengeri életet pusztító műanyagszennyezés ellen – közölte Theresa Coffey környezetvédelmi miniszter.

„A műanyag-mikroszemcsék használata teljesen szükségtelen akkor, amikor számos más természetes alternatíva létezik a világon, és örömömre szolgál, hogy a mai naptól a kozmetikai vállalatok nem alkalmazhatnak többé ilyen veszélyes műanyagot termékeikben” – tette hozzá.

A mikroszemcsék parányi műanyagdarabok, amelyeket széles körben használ a kozmetikai ipar, előfordulnak fogkrémekben, bőrradírokban, tusfürdőkben és számos más termékben. Méretük túl kicsi ahhoz, hogy a víztisztítók kiszűrjék, ezért könnyen eljutnak a szennyvízcsatornákon keresztül a folyókba, onnan a tengerekbe, óceánokba.

Egyetlen zuhanyozással akár 100 ezer mikroszemcse juthat el a tengerbe, míg egy tál osztriga az étteremben 50 mikroszemcsét tartalmazhat – érvelt korábban a törvényről folyó parlamenti vitában Mary Creagh munkáspárti képviselő, a téma fő felelőse a brit törvényhozásban.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, tavaly Új-Zéland döntött a mikrogyöngy használatának szigorú szabályozásáról. A miértekről és a mikrogyöngymentes vásárlás lehetőségeiről sok hasznos információ érhető el a beatthemicrobead.orgoldalon. Hasonlóan erős összefogás van kibontakozóban a szintén mikroműanyagnak számító csillámporral szemben.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.08.27.

Minden eddiginél több település csatlakozik az Autómentes Naphoz

Hírek a nagyvilágból2018.11.20.

2018.november 17-25: Európai Hulladékcsökkentési Hét

Hírek a nagyvilágból2018.06.26.

Elsivatagosodási világatlasz: óriási a természeti erőforrásokra nehezedő nyomás