English Utolsó frissítés: 2023-09-18
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-09-18

hun eng Utolsó frissítés: 2023-09-18 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Elkészült a RAPTORSPREY LIFE projekt záró filmje!

Lassan végéhez közeledik a projekt, a sikereket és kihívásokat összefoglalva készült egy videó, amely bemutatja a táplálékláncban szereplő élőlények fontosságát. Ha az egyik láncszem kiesik, felborul a rendszer. 

A video itt tekinthető meg: http://sakerlife3.mme.hu/hu/content/elkeszult-projektzaro-film

„A veszélyeztetett parlagi sas és kerecsensólyom populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében” című, az Európai Unió LIFE+ programjának társfinanszírozásával megvalósuló projekt a világszerte veszélyeztetett parlagi sas (Aquila heliaca) és kerecsensólyom (Falco cherrug) Európában kulcsszerepet betöltő állományainak megerősítését tűzte ki céljául. Mindkét faj az EU Madárvédelmi Irányelve és a LIFE+ Nature szempontjából kiemelten védendő fajnak számít, legjelentősebb európai populációiknak a Kárpát-medence ad otthont.

A korábbi védelmi törekvéseknek köszönhetően a parlagi sas és a kerecsensólyom populációinak lassú növekedése tapasztalható a Kárpát-medencében. Ugyanakkor a két faj fontos táplálékbázisát képező kisemlősök, mint a közönséges ürge (Spermophilus citellus), a mezei hörcsög (Cricetus cricetus) és a mezei nyúl (Lepus europaeus) állományai egyre fogynak. Akárcsak az említett fajoknak élőhelyet biztosító füves puszták életében kulcsszerepet játszó délvidéki földikutya (Nannospalax [leucodon] montanosyrmiensis) és csíkos szöcskeegér (Sicista subtilis trizona) állományai is. Ez a tendencia veszélyezteti a két ragadozómadár-faj védelmére irányuló erőfeszítések eddigi eredményeit. Az ürge, a délvidéki földikutya, a csíkos szöcskeegér önmagukban is kiemelkedő természetvédelmi értéket képviselnek, a hörcsög és a mezei nyúl pedig, a pusztai táplálékhálózat különösen fontos, de egyre fogyatkozó építőelemei. Mindezekre tekintettel, a projekt közvetlenül az említett kisemlősök populációinak megerősítésére törekszik, hogy ezzel is segítse ritka ragadozómadaraink hatékony védelmét.

Kép: délvidéki földikutya (Fotó: dr Németh Attila).

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2016.09.26.

Fotópályázat

LIFE hírek2020.02.05.

Éghajlatvédelem még a legszűkebb költségvetés mellett is

LIFE hírek2019.04.02.

A SoftBank Csoport stratégiai partnerségbe lép az Exegerrel és felkéri az Exeger Solar Technology bevezetésének felgyorsítását