English Utolsó frissítés: 2021-09-06
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-09-06

hun eng Utolsó frissítés: 2021-09-06 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Érdemes csatlakozni "Az életet adó víz" versenyhez!

Az Agrárminisztérium a 2020-21-es tanévre is meghirdette a BISEL - Gumicsizmás természetvédelem versenyt „Az életet adó víz” címmel (https://bisel.hu/verseny), amelyre 7-9. és 10-12. évfolyamos diákok 4-4 fős csapatai 2021. január 31-ig még jelentkezhetnek.

A BISEL egy egyszerű eszközökkel végezhető vízvizsgálati módszer, amelynek segítségével szabad szemmel látható gerinctelen élőlények, pl. szitakötő lárvák, csigák, kagylók megfigyelésével meghatározható egy vízfolyás ökológiai állapota, az élőlények érzékenysége alapján pedig osztályozható a vízminőség.

A BISEL verseny gerincét a terepi vízvizsgálat adja, amelynek elvégzésére a csapatoknak 2021. május 1-ig van lehetőségük. A terepi vízvizsgálattal gyakorlati tudásra tehetnek szert, és kalandos ismeretszerzéssel, vidám élményekkel gazdagodnak a diákok. A vízvizsgálat részletes bemutatása a BISEL honlapon olvasható: https://bisel.hu/bisel-meres-pontrol-pontra.

A vízvizsgálat mellett több fordulóban mérhetik össze tudásukat a csapatok. A feladatok megoldását online kell benyújtani az egyes fordulóknál meghatározott módon. Az 1. fordulóban egy játékos feladatlapot kell kitölteni. A 2. fordulóban három, vizes élőhelyhez kötődő tápláléklánc bemutatása a feladat szabad technikai megoldással (pl. videó, prezentáció, rajz, fotó). A 3. fordulóban szintén a kreativitásé lesz a főszerep: a csapatoktól digitális fotóalbum összeállítását várjuk a vízi makrovilágról, vízi élőhelyekről, növény- és állatvilágról, BISEL életképekből. A legeredményesebb csapatok jutnak a döntőbe mindkét korcsoportban; a döntőben a feladat a víz és a természeti környezet összefüggéseinek bemutatása max. 8 percben.

A verseny díjazottjai vízvizsgálati eszközökkel (pl. sztereo-mikroszkóp, vízvizsgálati mobil labor, pH-mérők), továbbá élményprogramokkal (pl. nemzeti parki látogatás), és más értékes nyereményekkel gazdagodnak.

Célunk, hogy a tanulók közelebb kerüljenek vizeink élővilágához és szívükön viseljék annak védelmét, és a megszerzett tudást egész életükben kamatoztathassák saját egészségük és környezetük védelmére.

Szeretnénk segítséget nyújtani a BISEL versenyre való jelentkezéshez, ezért levelünkhöz mellékelünk egy plakátot és egy összefoglalót („kisokost”), amely a BISEL programmal és a versennyel kapcsolatos legfontosabb információkat tartalmazza, és linkekkel segíti a tájékozódást.

Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet „Az Év BISEL Fotósa 2021” pályázati felhívásra is, amely hamarosan a www.bisel.hu honlap hírek rovatában fog megjelenni.

Amennyiben bármilyen kérdésük lenne a BISEL programmal, vagy a versennyel kapcsolatban, küldjék meg a bisel@am.gov.hu email címre.

A felkészüléshez és a versenyhez sok sikert kívánunk!

A BISEL verseny szervezői

Mi a Bisel?

Hasznos tanácsok és információk a nevezéshez

 

Érdemes csatlakozni

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.05.21.

A Bizottság nyilvántartásba veszi a „Mentsük meg a méheket!” elnevezésű polgári kezdeményezést

Hírek a nagyvilágból2018.06.08.

Több mint nyolc tonna szemetet gyűjtöttek össze a Mount Everesten

Hírek a nagyvilágból2017.01.13.

Klímavédő szarvasmarha takarmány algákból