Utolsó frissítés: 2020-07-02

Frisítés dátuma: 2020-07-02

hun eng Utolsó frissítés: 2020-07-02 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Esőerdők felégetéséhez vezetett a környezetvédelemre szánt uniós szabály

A Levegő Munkacsoport azt kéri a magyar kormánytól, hogy az európai energiaügyi miniszterek ülésén álljon ki azért, hogy a pálmaolajból készített üzemanyag ne számítson megújuló energiaforrásnak. Egy uniós jogszabály hatására csaknem ötszörösére nőtt közel tíz év alatt környezetpusztító pálmaolaj mennyisége az üzemanyagokban egy uniós jogszabály hatására.

Az Európába importált pálmaolaj több mint felét használják fel üzemanyagként dízelhajtású személy- és teherautók. A megújuló energiákról szóló, most felülvizsgálat alatt lévő irányelv hatására a 2008. évi 825 000 tonnáról 2017-re 3,9 millió tonnára nőtt az üzemanyagként felhasznált pálmaolaj mennyisége az EU-ban. Európa növekvő pálmaolaj-éhségének kielégítésére új termőterületekre volt szükség, amiknek a kialakítása hatalmas esőerdők fölégetésével  és tőzeglápok lecsapolásával járt Indonéziában és Malajziában.

Nem csak hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz jutott a légkörbe, hanem megsemmisült a kistermetű elefántok és az orángutánok élőhelyének jelentős része is. Szakértői számítások szerint csak Borneó és Szumátra szigetén 50 000 orángután halálához vezetett a pálmaföldek kialakítása.

A Levegő Munkacsoport arra hívta fel a magyar kormány figyelmét, hogy az esőerdők kiirtásával járó pálmaolaj-előállítás háromszor annyi üvegházhatású gázzal dúsítja légkört, mint az általa helyettesített fosszilis eredetű gázolaj.

Forrás: Klímablog.hu

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2020.02.05.

Az Európai Bizottság 2020. évi munkaprogramja: markáns ütemterv egy ambiciózusabb Unió számára

Hírek a nagyvilágból2019.07.21.

Július 29: Nemzetközi Tigris Nap

Hírek a nagyvilágból2020.01.22.

Az Év Gyógynövénye: Bíbor kasvirág