English Utolsó frissítés: 2021-03-05
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-03-05

hun eng Utolsó frissítés: 2021-03-05 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

EU költségvetés: a Bizottság javasolja a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni fellépés támogatásának növelését

A következő, hosszú távú 2021-2027-es uniós költségvetés esetében a Bizottság javasolja, hogy a LIFE, az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai programjának közel 60%-kal növeljék a finanszírozását.

A LIFE program azon uniós finanszírozási programok közé tartozik, amelyekre a Bizottság a legnagyobb arányos növekedést javasolja, amelynek nagysága 5,45 milliárd euró 2021 és 2027 között van. A Bizottság az összes jelentős uniós kiadási programba beépítette az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatos akciókat – különös tekintettel a kohéziós politikára, a regionális fejlesztésre, az energiaügyre, a közlekedésre, a kutatásra és az innovációra, a közös agrárpolitikára, valamint az EU fejlesztési politikájára, amely az uniós költségvetést a fenntarthatóság ösztönzőjévé teszi. A Párizsi Megállapodás végrehajtása és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok iránti elkötelezettsége érdekében a Bizottság azt javasolja, hogy az éghajlat-finanszírozási törekvések szintjét növeljék az összes uniós programban, és az uniós kiadások legalább 25% -át az éghajlattal kapcsolatos célkitűzésekhez kell hozzárendelni.

Karmenu Vella környezetvédelmi biztos szerint: „Az EU a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális vezetője – ennek meg kell jelennie abban, hogy mire költjük a pénzt. Több finanszírozással pedig megerősíthetjük LIFE programunkat annak biztosítása érdekében, hogy hatékonyan hozzájárulhasson a környezetvédelem és a tiszta, energiatakarékos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és éghajlatbarát gazdaságra való áttérés felgyorsításában – ami a Juncker-Bizottság prioritása.”

Miguel Arias Cañete, az éghajlatváltozással foglalkozó és energiaügyi biztos hangsúlyozta: „Az erősebb LIFE program fontos szerepet fog játszani abban, hogy Európa szerte mind több legyen az éghajlatváltozással és a tiszta energiával kapcsolatos befektetés. Azáltal, hogy továbbra is támogatja az éghajlatváltozás mérséklését és alkalmazkodását, a LIFE továbbra is segíteni fogja az EU-t az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzései és a Párizsi Megállapodás és az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljai szerinti kötelezettségvállalások teljesítésében.”

Az új LIFE program főbb jellemzői:

A tiszta energia fokozott hangsúlyozása: az új LIFE program egyik fő célja az energiahatékonyságra összpontosító beruházási és támogatási tevékenységek ösztönzése, különösen a tiszta energia felé való átmenetben lemaradt európai régiókban;

A természetre és a biológiai sokféleségre összpontosító hangsúly: az új LIFE program támogatja azokat a projekteket, amelyek elősegítik a természethez és a biológiai sokféleséghez kapcsolódó legjobb gyakorlatokat, valamint új, elkötelezett "stratégiai természetű projekteket" minden tagállam számára, hogy segítsék a természet és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos politikai célkitűzések érvényre jutását más szakpolitikákban és finanszírozási programoknak, mint például a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés, amelyek következetesebb megközelítést biztosítanak az ágazatok között;

A körkörös gazdaság és az éghajlatváltozás mérséklésének folytatólagos támogatása: az új program továbbra is támogatni fogja az EU fontos politikai célkitűzéseit, mint például a körforgásos gazdaságra való áttérés, az EU levegőjének és vízminőségének védelme és javítása, a 2030-as energia- és éghajlat-politikai keret végrehajtása és hogy megfeleljenek az éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás szerinti uniós kötelezettségvállalásoknak;

Egyszerű és rugalmas megközelítés: az új programot úgy tervezték, hogy egyszerűbb, rugalmasabb és szélesebb földrajzi hozzáférésű legyen. A projekt a környezetvédelmi és éghajlati kihívásokra való reagálás innovatív módjainak kidolgozására és végrehajtására fog összpontosítani. Ez elegendő rugalmasságot biztosít az új és kritikus fontosságú prioritások kezeléséhez, amint azok a program időtartama alatt felmerülnek.

Következő lépések

A teljes hosszú távú uniós költségvetésről és ágazati javaslatairól szóló gyors megállapodás alapvető fontosságú annak biztosítása érdekében, hogy az uniós alapok a lehető leghamarabb elkezdjenek eredményeket hozni a helyszínen.

A jelenlegi 2014-2020-as költségvetési időszak elején tapasztalt késedelmek azt jelentenék, hogy a projektek nem tudnak időben elkezdeni; hogy a városok és régiók nem kapják meg a szükséges forrásokat a polgároknak a levegő és a víz minőségének javítása, a hulladékok megfelelő kezelése vagy az éghajlatváltozás és hatásainak kezelése érdekében.

A következő, hosszú távú költségvetés 2019-es megállapodása lehetővé tenné a jelenlegi hosszú távú (2014-2020) és az új költségvetés közötti átmenetet, és biztosítaná a finanszírozás kiszámíthatóságát és folytonosságát mindenkinek.

Háttér

Az 1992-ben indult LIFE program az EU környezeti és éghajlati finanszírozásának egyik főszereplője. Több mint 4.500 projektet finanszírozott, 5,9 milliárd euróval járulva hozzá a környezetvédelemhez és az éghajlatváltozáshoz. A jelenlegi LIFE program 2014-ben kezdődött és 2020-ig tart, 3,5 milliárd eurós költségvetéssel.

A LIFE jelentős szerepet játszott az EU legfontosabb környezetvédelmi jogszabályainak végrehajtásában, beleértve az élőhelyekről és a madarakról szóló irányelveket is. A 2021-2027-es új programra vonatkozó javaslat a jelenlegi program félidős értékelésének eredményeire és a hatásvizsgálatra épül.

Forrás: http://ec.europa.eu/environment/life/

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2020.10.19.

LIFE IP HungAIRy: Elkezdődött a lakossági attitűdváltozás nyomon követése

LIFE hírek2016.10.18.

LIFE projektek vettek részt a European Ecosystem Services 2016 rendezvényén

LIFE hírek2020.06.15.

Beszámoló a virtuális XI. LIFE Klímapolitikai Tréningről