English Utolsó frissítés: 2021-12-15
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-15

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-15 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

FIRELIFE projekt – az erdőtüzek megelőzése Magyarországon

A FIRELIFE projekt hozzájárult az erdőtüzek megelőzéséhez Magyarországon egy célzott kommunikációs kampány végrehajtásával és a biomassza-gazdálkodás előmozdításával. Az éghajlatváltozás ezen hatásának tudatosítása elengedhetetlen az ellenálló képesség növeléséhez.

A földhasználat és az éghajlat változásai jelentősen megnövelték az erdőtüzek mértékét és gyakoriságát Magyarországon az elmúlt évtizedekben. 2012-ben, a projekt elindítását megelőző évben, 2 500 erdőtűz körülbelül 14 000 hektár erdőt érintett az országban. Az erdőtüzeket főként az emberek okozták, de a projektet azzal a céllal hozták létre, hogy megmutassa, hogy a megelőzési intézkedések hatékony kommunikációjával csökkenthető-e a tüzek száma és hatása. A megfelelő szabályozás és a célzott támogatások kiemelése javíthatja a biomassza és a földhasználat feltételeit is a tűz terjedésének lelassítása és korlátozása érdekében. A projekt munkájának eredményeként az erdőtüzek száma a 2012-es adat egyharmada lett.

A FIRELIFE a legfontosabb célcsoportok azonosításával kezdődött, meghatározták a számukra megfelelő üzeneteket és elérhetőségüket. Összességében mintegy 59 000 embert értek el közvetlenül a projektben nyomtatott anyagok, videók és események révén. Körülbelül 2000 információs táblát telepítettek az erdei utakra, valamint az állatkertekbe és az arborétumokba. „A legveszélyeztetettebb nyári időszakban az autópályák melletti hirdetőtáblákkal bővítettük figyelemfelkeltő tevékenységeinket” - mondta Nagy Dániel erdőtűz-megelőzési szakértő, a FIRELIFE program vezetője.

Történetmeséléssel a tüzek ellen

A gyermekek elérése érdekében két mesekönyv és egy matricafüzet készült. A fiatalok számára a „hasznos” áruk, például sporttáskák és fényvisszaverő mellények sorozatát is létrehozták. A projekt rendezvényeket szervezett a gyermekek számára, beleértve egy mobil erdei tűzmegelőzési kalandútvonalat, melyben például egy öntözőfal található, amelyeket könnyedén pótkocsiba lehet csomagolni és egy másik helyre áthelyezni. Azok a gyerekek, akik befejezték a kalandútvonalat, „erdőőr biztonyítványt” kaptak. „A gyermekek bevonása hozzájárulhat az erdőtüzek megelőzésével kapcsolatos ismeretek átadásához olyan közösségeknek és családoknak, amelyeket egyébként nem érdekel a téma. Ahhoz, hogy ez működjön, a tudásátadásnak tapasztalati alapú tanulást kell magában foglalnia, és az új tudás és a szórakozás arányának körülbelül egy-négynek kell lennie ”- mutatta be Nagy Dániel.

A tűzzel csak a szabályok szerint szabad játszani

További hagyományos kommunikációs módszereket is használtak, például prospektusokat, egy rövid filmet és egy illusztrált szórólapot, amely megmutatja az egész családnak, hogyan kell tüzet rakni és eloltani. Egy poszter-kampány számos kulcsfontosságú üzenetet közölt:

  • az erdőtüzek veszélyei a vadállatokra;
  • tűzmegelőzési módszerek;
  • a tábortűz létrehozásának biztonságos módjai;
  • a cigarettacsikk leesésének veszélyei;
  • helyi tűzvédelmi előírások.

Az erdészeti hatóság, a nemzeti parkok, az erdőtulajdonosok, az önkormányzatok, az iskolák, az óvodák és a nem kormányzati szervezetek hozzájárultak a poszterek leghatékonyabb helyének meghatározásához, amelyeket az iskolák folyosóin, az orvosok várótermében, a városházában, a kempingekben, a szállodákban, a vasútállomásokon és trafikokban helyeztek ki. A projekt kampányának másik lényeges eleme a tűzmegelőzési üzenet továbbítása volt. Ez a közvetlen kommunikáció nagyon hatékony volt, még rövid távon is.

Szakmai képzés

Az erdőtüzek megelőzésével kapcsolatos képzést számos szakma számára kínálták. A képzések hosszú távú folytatása érdekében a projekt e-tanulási modulokat hozott létre, amelyeket be lehet építeni az erdőgazdálkodók, természetvédők és tűzoltók általános képzésébe. A képzés kiemeli, hogy a biomassza ellenőrzött elégetése megakadályozhatja a tüzek terjedését, és életképes gazdálkodási eszközként szolgál.

Forrás: https://ec.europa.eu/easme/en/news/stopping-forest-fires-starts-early-hungary

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.05.16.

Kiállítás a legelőtavakról

LIFE hírek2018.12.14.

A farkasokkal való együttélés Romániában

LIFE hírek2018.11.14.

Meghívó IX. LIFE Klímapolitikai Tréningre