English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Hiúz ikrek születtek a Pfalzi-erdőben

Photo:SNU RLP/ Alexander Sommer2016-ban a német LIFE Luchs Pfälzerwald projekt (LIFE13 NAT/DE/000755) keretében három hiúzt - Kaja, Luna és Lucky - engedtek szabadon a németországi Rajna-Pfalz tartományban, ahol évszázadok óta kihaltnak számít a faj. A két hímet és egy nőstényt a Natur und Umwelt Rheinland-Pflanz alapítvány szakértői Szlovákiából vitték a területre, hogy a következő években utódokról gondoskodjanak - adta hírül akkor a Focus.de. A szabadon engedésről készített felvétel francia nyelven megtekinthető: itt.

Egy évvel a szabadon engedést követően a négyéves Kaja iker kölyköknek adott életet. Párja, Lucky szintén a visszatelepített hiúzok (Lynx lynx carpathicus, kárpáti hiúz) egyike.

A Nabu természetvédelmi szervezet szerint Németországban mindössze hetven hiúz él. A tartomány erdei nem csak azért alkalmasak a hiúzok újratelepítésére, mert zsákmányállatokban gazdagok. Fontos vándorösvények is kialakulhatnak itt, amelyek a szomszédos Franciaországba vezetnek. A projekt keretében ezeknek az útvonalaknak a feltérképezésére az állatok nyakörvet kaptak, amely GPS-helymeghatározó segítségével képet ad mozgásukról. A GPS-nyakörvvel ellátott hiúzokat a kedvezményezett, a Rheinland-Pfalz Természet és Környezet Alapítvány (Stiftung Natur und Umwelt Rheinland-Pfalz) képes volt követni, így megállapították, hogy a pár kedvező párzási idő alatt - február 17. és 20. között - találkozik. A hiúz vemhességi ideje 72 nap.

Az első hiúz kölykök születésével a projekt elért egy újabb fontos mérföldkövet" - mondta Ulrike Höfken, a Rhineland-Pfalz régió környezetvédelmi minisztere.

A Luchs Pfälzerwald projekt legfontosabb célja, hogy újra felállítson egy hiúz populációt a Pfalzi-erdőben. Ebből kifolyólag a következő hat évben további hiúzok érkeznek a területre a Kárpátokból és Svájcból. A cél az, hogy összesen 20 hiúzt engedjenek szabadon, 10-et Svájcból és további 10-et Szlovákiából.

A megfigyelés korábban ugyan felfedezett egyéni hiúzokat a Pfalzi-erdőben, azonban ezekről azt gondolták, hogy a legközelebbi populációból, a Vogézekből (Franciaország) származnak. Mivel nem mutatták jelét a letelepedésnek, ezért volt szükség az újratelepítési program létrehozására.

A projektterület mintegy 90%-a közterület és az illetékes hatóságok is támogatták a hiúzok visszatelepítését.

Mindezen felül a projekt egyik kulcsfontosságú eleme a német és a francia érdekeltek - például a vadászok és az állattartók - közötti együttműködés ösztönzése a faj hosszú távú elfogadásának érdekében.

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.11.09.

LIFE program: negyedmilliárd euró összegű beruházás környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projektekbe

LIFE hírek2020.04.07.

Milyen egy jó LIFE-pályázat: tippek és tapasztalatok - II. rész

LIFE hírek2019.12.09.

10 LIFE éghajlatvédelmi akcióprojekt, ami különösen érdemes a figyelemre