English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Hogyan írjunk jó LIFE pályázatot?

Angelo Salsi, az EASME LIFE programjának vezetője a következő tanácsokat adja a LIFE pályázatírás technikájával kapcsolatban:

Mitől lesz jó egy projektkoncepció?

Egy komplex projektet mindössze 10 oldalon összefoglalni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Sok pályázó túl sok helyet pazarol el a bevezetőre és a kevésbé lényeges információkra, így mire a koncepció lényegét akarná leírni, már nem marad helye. A korlátozott hely viszont nem jelenti azt, hogy az egyszerű projektek jobb eséllyel rendelkeznek. Az adatok azt mutatják, hogy a nagy és összetett pályázatokból jobb projektkoncepciót írnak.

Mit kell tartalmaznia a projektkoncepciónak?

Nagyon jó kiindulópont egy állapotfelmérés eredménye néhány, a lehető legnagyobb mértékben számszerűsített indikátorral. Ha a pályázó ezek után meghatározza az elérni kívánt célokat a kiinduló alapra gyakorolt hatásokkal, készen is van a feladat felével. Ezután le kell írnia a kulcsfontosságú lépéseket. A költségvetésnek meg kell felelnie a projekt célkitűzéseinek és a partnerségnek – és a projektkoncepció kevés híján készen is van.  

Mit kell elkerülni a projektkoncepcióban?

Gondolkodjon úgy, mintha egy új munkához írna önéletrajzát. Képzelje magát az olvasó helyébe. Meg tudja találni az összes információt, amire szüksége van ahhoz, hogy megértse, ki Ön? Képes felmérni, hogy alkalmas-e erre a munkára? Milyen benyomást gyakorolnak rá a motivációi? Olyan életrajzot szeretne olvasni, ami unalmas, hosszú és tele van ismétléssel, vagy ami még rosszabb, olyat, ami hosszú listákat tartalmaz kiadványokról, konferenciákról és az általuk ismert emberekről? Ha a válasz nem, akkor próbálja meg ugyanezt a logikát alkalmazni a projektkoncepcióban.

Ki olvassa el, mielőtt elküldjük?

Valaki, aki semmit sem tud LIFE-ról és a projektről, és valaki, aki ismeri a LIFE-ot, de a projektet nem. Az elsőtől azt tudhatjuk meg, hogy bemutatás módja világos és pontos-e. A másodiktól pedig azt, hogy tartalmazza-e a LIFE-kiírás irányelvei alapján az összes kulcsfontosságú információt.

Hogyan értékelik a koncepciókat?

Mindössze két kritérium alapján. Az egyik, a pályázó által nyújtott információk alapján a projekt átláthatósága és megvalósíthatósága. Ez 20 pontot jelent. A másik 30 pontot ér és az EU-s hozzáadott értékkel és az elvárt hatással kapcsolatos. Erre a kritériumra érdemes különös figyelmet fordítani! Minden pályázatot két szakértő értékel, majd az értékelést még egy minőségellenőrzésnek vetik alá. A bizottsági megbeszélések szintén a rendszer részét képezik, és egy végső bizottság hagyja jóvá az eredményeket. Minden pályázónak elküldik a teljes értékelő jelentést. A legfontosabb elvek az egyenlő bánásmód, az objektivitás és az átláthatóság. Ezt nem könnyű feladat több mint 1 000 pályázat esetében megvalósítani, de mindent megteszünk, hogy tisztességes és objektív értékelést végezzünk mindegyikről, és minden évben próbáljuk a módszereinket tovább javítani.

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.10.19.

A szégyenletes élelmiszer hulladék elleni küzdelem

LIFE hírek2020.10.15.

Magyar partnerséggel megvalósuló projekt is a Natura 2000-díj nyertesek között!

LIFE hírek2018.11.09.

LIFE program: negyedmilliárd euró összegű beruházás környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projektekbe