Utolsó frissítés: 2020-03-27

Frisítés dátuma: 2020-03-27

hun eng Utolsó frissítés: 2020-03-27 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

II. LIFE környezetvédelmi integrált projekt tréning

2017. február 2-án szerveztük meg a második "Integrált projektek" tréninget, melyen 2 német, 1 finn és 2 hazai szakértő tartott előadást: Stephan von Keitz a német Környezetvédelmi Minisztérium, Dorothea Palenberg pénzügyi szakértő a Blue és Mikko Tiira a finnországi környezetvédelmi háttérintézmény munkatársa, valamint Novák Judit Eszter magyarországi LIFE NCP és Szijártó Ágnes LIFE kapacitásfejlesztési projekt koordinátor.

A rendezvény apropója az Európai Bizottság pozitív visszajelzése volt hazánk projektkoncepcióival kapcsolatban. 2016 szeptemberében Magyarország összesen 3 db integrált projekt koncepciót nyújtott be az Európai Bizottság részére: egy természetvédelmi, egy környezetvédelmi és egy klímapolitikai témájú koncepciót. A Földművelésügyi Minisztérium által kezdeményezett, levegőminőség-védelem területén benyújtott koncepció (a HungAIRy pályázat) 11 önkormányzat és az Országos Meteorológiai szolgálat részvételével készült. A természetvédelmi, a Pannon gyepek és a kapcsolódó élőhelyek hosszú távú megőrzésére irányuló GrasslandHU pályázat  résztvevői a nemzeti park igazgatóságok mellett a Pilis Parkerdő Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Mindkét pályázatot – a rendezvényünknek is helyet adó – Herman Ottó Intézet koordinálja.

Az Európai Bizottság a 2017-es évben közel 79 millió eurót különített el a LIFE integrált projektek támogatására. A LIFE integrált projekt az egyes uniós környezet- és éghajlatvédelmi jogszabályok által előírt, más uniós jogi aktusok alapján kidolgozott vagy tagállami hatóságok által kidolgozott környezet- és éghajlatvédelmi terveket vagy stratégiákat nagy területen, különösen regionális, több régiót érintő, nemzeti vagy transznacionális szinten végrehajtó projekt, elsősorban a természetvédelem, a víz, a hulladék, a levegő, valamint az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás témakörében, amely mindeközben biztosítja az érdekeltek bevonását és előmozdítja legalább egy másik megfelelő uniós, nemzeti vagy magánforrás bevonását és az azzal történő összehangolást. Így az integrált projektek keretében lehetőség és egyben szükség is van további nemzeti források, programok mobilizálására, valamint a többi operatív program forrásainak bevonására. A LIFE integrált projektek átlagos időtartama 8 év, átlagos mérete 10-20 millió EUR, melynek 60 %-át biztosítja az EU társfinanszírozás formájában, 40 % az önerő.

A tréning tematikája 2 fő részből állt: délelőtt általános ismertető előadások zajlottak, melyek bemutatták többek között az integrált projekt típusú pályázatok sajátosságait, a kapcsolódó szakpolitikai illeszkedési lehetőségeket, valamint a pályázat kidolgozásával kapcsolatos fontos tudnivalókat. Kiemelt jelentőséggel bírt a németországi „Blue” vállalat képviselőjének előadása az integrált pályázatok pénzügyi szempontú tervezéséről és megvalósításáról, valamint a finn és német kollégák által ismertetett, már nyertes integrált projektjeik esettanulmányai, kitérve az esetleges fellépő problémákra és legfontosabb gyakorlati tanácsokra. A délutáni szekcióban műhelymunka indult három témakörben – klímapolitika, természetvédelem és levegőtisztaság-védelem témakörében – az addig beérkezett projektjavaslatok alapján. A képzés hasznosságát és sikerességét jelzi, hogy 2017 szeptemberében 6 db pályázati koncepció került beadásra.

A rendezvényen elhangzott előadások prezentációja:

Novák Judit Eszter és Szijártó Ágnes: A LIFE integrált projektek beadásának feltételei,
a teljes pályázati anyaggal (2. kör) kapcsolatos elvárások és az értékelés kritériumai

Dorothea Palenberg: Financial Issues of LIFE Integrated Projects

Stephan von Keitz: LIFE – IP „Living Lahn - one River, many interests“

Mikko Tiira: LIFE IP Freshhabit – Experiences from Finland

Kapcsolódó tartalmak

beszámoló2017.02.20.

Olaszországi tanulmányút

beszámoló2017.05.12.

LIFE Környezet- és erőforrás-hatékonyság tréning

beszámoló2018.12.04.

V. LIFE Környezetvédelmi és Természetvédelmi Tréning