English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

IV. LIFE Környezetvédelmi Tréning

Az Agrármisztérium 2018. május 24-én tartotta soron következő LIFE környezetvédelmi tematikus tréningjét, mely a „Felkészülés a környezetvédelmi projektkoncepció benyújtására” címet viselte.

A tréning célja az volt, hogy részletes áttekintéssel segítséget nyújtson szakmai, adminisztratív, valamint pénzügyi szempontból a június 12-ig benyújtandó LIFE környezetvédelmi projektkoncepciók sikeres kialakításához.

Novák Judit és Szijártó Ágnes, a magyarországi LIFE Csapat környezetvédelmi koordinátorai előadásukban a jelentkezés menetét, valamint a legfontosabb szakmai elvárásokat mutatták be.

A Környezetvédelem Alprogram egyik legjelentősebb újítása 2018-tól a kétlépcsős pályázati rendszer bevezetése, a hagyományos projektek esetében. Ennek keretén belül első lépcsőként egy rövid, kb. 10 oldal terjedelmű koncepció benyújtására van lehetőség, melynek határideje 2018. június 12. 16:00. A koncepció értékeléséről októberben kapnak visszajelzést a pályázók, mely pozitív elbírálása esetén a második lépcső a részletes pályázati anyag (határidő: 2019. január vége) benyújtásából áll. A projektkoncepció és a részletes pályázati anyag benyújtása is elektronikus felületen történik (eProposal).

Közös érdekünk, hogy a lehető legtöbb magyar projekt megvalósulását segíthessük elő, mely érdekében jött létre a LIFE nemzeti önerő-támogatási alap 2017-ben. Az alap által igényelhető állami társfinanszírozás mértéke a hazai önerő mértékének maximum 50%-a lehet. A 2018-ban környezetvédelmi területen pályázó szervezetek az önerő-támogatási igényüket a pályázati koncepció benyújtása előtt az alábbi dokumentumok megküldésével jelezhetik az eszter.judit.novak@fm.gov.hu és az agnes.szijarto@fm.gov.hue-mail címeken 2018. június 5-ig:

  • Önerő-támogatási kérelem, sablon itt érhető el
  • LIFE pályázati anyag max. 2 oldalas összefoglalója magyarul, sablon itt érhető el
  • Előzetes projekt költségterv (év/€), sablon itt érhető el

A tréning délutáni szekciójában bemutatkozott az olaszországi LIFE AGROWETLANDS II projekt, melynek keretében lehetőség nyílt a projekt részletes szakmai hátterének megismerésére. Az olasz projektgazdák hasznos tanácsokkal és pályázatírási tippekkel látták el a magyar résztvevőket. A projekt a víz és a talaj sótartalmának innovatív kezelésére irányul mezőgazdasági területeken, melyről bővebb információt honlapjukon olvashat.

A tréning meghívott előadója volt Vaszkó Csaba, LIFE pályázatírói és projektmenedzsment tapasztalattal rendelkező tanácsadó, aki egy sikeres LIFE projekt példáján mutatta be, hogy a kötelezően elvárt pályázati elemeken felül melyek azok a tényezők, melyek elengedhetetlenek a pályázatírásnál, és melyek sikerre vihetik az ötletünket.

Szijártó Ágnes „Hogyan készítsük el a projektkoncepciót” c. előadása itt érhető el.

Novák Judit „Környezetvédelmi témák és szakpolitikai célok” c. előadása itt érhető el.

Novák Judit „Sikeres projektpéldák Olaszországból” c. előadása itt érhető el.

Sara Cipolla LIFE AGROWETLANDS II projektről szóló előadása itt érhető el.

Ivan Sgandurra LIFE AGROWETLANDS II projektről szóló előadása itt érhető el.

Vaszkó Csaba „Sikertényezők” c. előadása itt érhető el.

A pályázatok előkészítéséhez sok sikert kívánunk!

A tréningen készült képek megtekinthetőek a Képgalériában.