English Utolsó frissítés: 2022-03-21
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2022-03-21

hun eng Utolsó frissítés: 2022-03-21 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Kihalás szélére sodródtak a csimpánzok

Az emberi terjeszkedés és a vadászat egyre kisebb erdei „szigetekre” szorítja vissza a csimpánzokat – figyelmeztettek neves primatológusok egy németországi konferencián.  A világ negyven csimpánzszakértője közös felhívást adott ki, melyben felszólítottak az emberrel 98 százalékban egyező DNS-ű faj megmentésére.

A közönséges csimpánz (Pan troglodytes) mind a négy alfaját kihalás fenyegeti. Leginkább a súlyosan veszélyeztetett nyugat-afrikai csimpánz egyedszáma csökken, három nemzedék alatt mintegy 80 százalékkal lett kevesebb.

„Évtizedek óta tanulmányozzuk a vadon élő csimpánzközösségeket, mindannyian láttuk, ahogyan izolálódtak a csoportok. A csimpánzok arra kényszerültek, hogy erdei gettókban éljenek” – írták a primatológusok közleményükben.

Más nagy testű emlősökkel együtt őket is leginkább az élőhelyük zsugorodása fenyegeti. Afrikában még mindig léteznek érintetlen szavannák és erdők, ám a terjeszkedő emberi települések, a bányászat, az erdőirtás és a mezőgazdaság miatt gyorsan csökken a területük.

Vadásszák őket a húsuk miatt, és leölik őket a termésüket védő farmerek is.

Az afrikai kontinenst több mint 1,2 milliárd ember lakja, s ez a szám az évszázad közepére megduplázódhat.

Három csimpánzalfaj egyedszáma néhány ezer, a többségében a Kongói Demokratikus Köztársaság területén élő keleti-afrikai csimpánzoké 250 ezer körüli. A nyugat-afrikai csimpánzok Burkina Fasóból, Beninből és Gambiából is eltűntek, de láthatóan Togóban is hasonló sors vár rájuk.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Termeszet/2019_06_10/a_kihalas_szelere_sodrodtak_a_csimpanzok

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.07.19.

Decemberben újabb klíma csúcstalálkozó lesz

Hírek a nagyvilágból2021.01.15.

Az EU cselekvési terve a levegő, a víz és a talaj zéró szennyezésére

Hírek a nagyvilágból2018.03.09.

250 szennyező cégen múlik a világ sorsa