Utolsó frissítés: 2020-04-03

Frisítés dátuma: 2020-04-03

hun eng Utolsó frissítés: 2020-04-03 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Kihirdették az Európai Hulladékcsökkentési Díj döntőseit

 A Life EWWR+ (LIFE12 INF/BE/000459) projekt keretében kihirdették a nyolcadik Európai Hulladékcsökkentési Díj (European Week for Waste Reduction - EWWR) döntőseit.  

A nyerteseket 2017. május 18-án Barcelonában jelentik be a projekt nemzetközi záró konferenciáján, mely „A kvalitatív megelőzés, mint új megközelítés a körkörös gazdaság felé - Qualitative Prevention, a new approach towards the circular economy címet viseli. Az idei ünnepség az EWWR 2016 kampány legkiválóbb tevékenységeit jutalmazza.

A EWWR Awards zsűrije hat európai környezetvédelmi szektorban tevékenykedő szakértőből áll, akik 2017. március 24-én Brüsszelben kiválasztották mind a hat kategóriában a három döntőst. A döntőbe jutottak teljes listája megtalálható az EWWR honlapján.

Bár a LIFE projekt finanszírozása 2017 júniusában véget ér, azonban az EWWR folytatódni fog. Az éves heti rendezvényre 2017. november 18-26. között kerül sor és további rendezvények is tervezés alatt állnak.  

Mind az állami mind a magánszféra szereplői részt vehetnek az új EWWR Irányító Bizottságban (EWWR Steering Committee). Ha részt kíván venni az új EWWR jövőjének formálásában, további információért vegye fel a kapcsolatot az EWWR Titkárságával.  

A záró nemzetközi konferenciáról további információt a bemutatkozó videóban talál.

 

A zsűri a magyarországi kategória győztesek közül a Barangoló Közhasznú Egyesület: „Nulla Hulladék” – hulladékcsökkentési hét Végegyházán című akcióját és a PontVelem Programot válogatta be a döntősök közé.

A magyar döntősöknek gratulálunk és sok szerencsét kívánunk a döntőben!

 

 

Háttér: Magyarország 2012 óta vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióban, melynek során helyi kezdeményezéseket valósítanak meg a csatlakozó önkéntesek annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék. A Földművelési Minisztérium koordinálásával megszervezett hazai kampányhoz csatlakozók az elmúlt években is szereztek dobogós helyeket kreatív és hasznos – megvalósított – ötleteikkel.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez 2016-ban összesen 32 ország csatlakozott, ahol 12.255 akciót valósítottak meg a résztvevő önkéntesek. Magyarországon minden eddiginél több, összesen 416 saját, a hulladékok keletkezését megelőző, a hulladékokkal való felelős bánásmód elsajátítását, kialakítását elősegítő akció valósult meg, melyet 3080 hulladékcsökkentés célzó, tudatos vállalás egészített ki.

A 2016-ban a „Többet ésszel, mint csomagolással!” címet viselő kampány során minden megyét lefedtek az önkéntesek akciói.  A legaktívabbak – a szokott módon – az oktatási intézmények voltak, a regisztrált saját ötletek majd 40%-át ott valósították meg. (Forrás: Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság)

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.08.21.

Sűrített földgáz-motorok közelebb hozása a piachoz

LIFE hírek2018.04.11.

Karbonlábnyom-számítás önerőből?

LIFE hírek2016.10.24.

Fotópályázat - Meghosszabbítva 2016. december 31-ig