English Utolsó frissítés: 2021-09-06
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-09-06

hun eng Utolsó frissítés: 2021-09-06 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Kilenc kritikus ponton már túl van a klímaváltozás

A klímaváltozás kritikusnak tartott fordulópontjainak több mint a fele már bekövetkezett – közölte az Exeteri Egyetem. A klímaváltozás kritikus pontjait (angolul tipping point, turning point) húsz évvel ezelőtt határozta meg a Éghajlat‑változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC), megjelölve azokat a kulcsfontosságú jelenségeket, amik ha együttesen bekövetkeznek, akkor a Föld klímája eléri a globális éghajlati fordulópontot, amely után már nem lehet megállítani a globális felmelegedést.

Vezető klímakutatók egy csoportja szerint az olyan jelenleg is zajló, visszafordíthatatlannak látszó változások, mint az amazóniai őserdők eltűnése és a grönlandi és az antarktiszi jégmezők zsugorodása, a korábban jósoltaknál sokkal gyorsabban történnek, és beláthatatlan következményekkel járnak. A globális felmelegedés hatására mostanra elért kritikus klímaváltozási pontok sokkal jobban összefüggenek egymással, mint azt eddig gondolták, és eldőlő dominókként viselkedve az emberi civilizációt fenyegetik – fogalmaz az egyetemi közlemény.

Bővebben: https://index.hu/techtud/2019/12/03/kilenc_kritikus_ponton_van_tul_a_klimavaltozas/?fbclid=IwAR3qeiFEhEy1we46PRNnZVIZb3bFtnlBMcf9cwUl2lBasYjae1Cp84bV4as

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.09.25.

A hulladékok történelme és a zero waste jövő

Hírek a nagyvilágból2018.03.09.

Nem tudni, miért, de megint vékonyodik az ózonréteg

Hírek a nagyvilágból2020.06.17.

Rendhagyó az idei Duna nap!