English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

Környezetvédelmi és természetvédelmi tréningek 2016

 A LIFE kapacitásfejlesztési pályázat keretében a Földművelésügyi Minisztérium az idei évben eddig 3 tréninget szervezett, melyek a környezetvédelmi és természetvédelmi témájú pályázatok beadására készítették fel az érdeklődőket.

A pályázók részéről felmerült az igény, hogy részletes tájékoztatást kapjanak az új LIFE program témáiról, az új projekttípusokról, valamint betekintést kapjanak a sikeres tagállamok jó gyakorlataiba, ezért különösen fontosnak tartjuk ezeknek a tréningeknek a megvalósulását. A legjobb gyakorlatok és hasznos tanácsok bemutatására külföldi szakértőket is meghívtunk minden esetben.

2016. május 19-én szerveztük meg az első "Integrált projektek" tréninget, melyen 2 lengyel, 1 német és 3 hazai szakértő tartott előadást. A tréning tematikája 2 fő részből állt: délelőtt általános ismertető előadások zajlottak, melyek bemutatták többek között az integrált projekt típusú pályázatok sajátosságait, a kapcsolódó szakpolitikai illeszkedési lehetőségeket, valamint a pályázat kidolgozásával kapcsolatos fontos tudnivalókat. Kiemelt jelentőséggel bírt a NEEMO képviselőjének előadása a pályázatok elbírálásának és értékelésének kritériumairól, valamint a lengyel és német kollégák által ismertetett, már nyertes integrált projektjeik esettanulmányai, kitérve az esetleges fellépő problémákra és legfontosabb gyakorlati tanácsokra. A délutáni szekcióban műhelymunka indult két témakörben (vízgazdálkodás és levegőtisztaság-védelem) az addig beérkezett projektjavaslatok alapján. A képzés hasznosságát és sikerességét jelzi, hogy 2016 szeptemberében beadásra került egy levegőminőség-védelmi integrált projekt, valamint a víz témakörében jövő évben tervezik a projekt beadását. 

2016. június 15-én szerveztük meg az első LIFE környezetvédelmi tréninget, melyen egy spanyol, egy finn és négy hazai előadó tartott prezentációt. A hazai előadók a LIFE pályázatok rendszerének és követelményeinek ismertetésére fókuszáltak. A finn előadó a Környezetvédelmi Minisztérium NCP munkatársa volt, aki bemutatta Finnország sikerességének tényezőit és a LIFE pályázatokkal kapcsolatos, több mint 20 éves tapasztalatait. A spanyol és az egyik magyar előadás már megvalósult/jelenleg is futó projektek esettanulmányait ismertette, amelyek konkrét példákat adtak megvalósítási lehetőségekre, és motiválták a jelenlévőket pályázatok benyújtására. A környezetvédelmi tréningen részt vevők pozitív visszajelzéseket adtak, és sokan tervezték, hogy az idei pályázati időszakban benyújtják pályázatukat.  

2016. június 20-án valósult meg az első LIFE természetvédelmi tréning, melyen 9 hazai és 2 spanyol szakértő tartott előadást. Az előadások témái az inváziós fajok, az EU Biodiverzitás Stratégiájának 2. célkitűzése, azon belül az ökoszisztéma szolgáltatások és a zöld infrastruktúra volt, továbbá erdővel, vízi inváziós fajokkal, hazai sikeres LIFE projekt gyakorlati tapasztalatokkal, 2016. évben hasznosítható tanácsokkal kapcsolatos előadások hangzottak el.

Ha Ön is érdeklődik a LIFE pályázatok iránt, keresse munkatársainkat a hírlevélben feltüntetett elérhetőségeken, valamint várjuk szeretettel a következő tréningen, információs napon!

SIKERES TRÉNINGEK, SIKERES PÁLYÁZATOK!