English Utolsó frissítés: 2021-12-03
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-12-03

hun eng Utolsó frissítés: 2021-12-03 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Kötelező lesz az italospalackok visszaváltása Magyarországon

Kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon a kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján.

A dokumentum azt követően jött létre, hogy a kormány 2020 februárjában meghirdette a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik fő eleme az illegális hulladéklerakás felszámolása, valamint az üveg- és műanyag palackok, fémdobozok visszaváltásának biztosítása – áll a javaslat indoklásában. A törvény biztosítja az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló európai irányelvben előírt kötelezettségeknek való megfelelést is. Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, kormányrendelet határozza majd meg az ide értendő csomagolóanyagok pontos körét. A kötelező visszaváltás várhatóan 2023. július 1-jétől lépne életbe.

A szigorítást az alapvető környezetvédelmi okok mellett a hatékonyabb erőforrás-gazdálkodás is indokolja (ami részben úgyszintén hat a környezetvédelmi törekvésekre). Az uniós állásponttal egybecsengenek a magyar kormányzati célok, amelyek szerint a gazdaságok jelentős mennyiségű potenciális másodnyersanyagtól esnek el az újrahasználás és az újrahasznosítás hiánya miatt. A helyzet kezelésére uniós szintű szabályozási hullám indult.

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.12.16.

Eltűnhet a lucfenyő Magyarországról

Hírek a nagyvilágból2019.01.04.

Az év rovara 2019-ban a havasi cincér!

Hírek a nagyvilágból2020.03.11.

Március 15. Nemzetközi fókavadászat-ellenes nap