English Utolsó frissítés: 2021-04-20
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2021-04-20

hun eng Utolsó frissítés: 2021-04-20 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Lezárult a Clim’Foot Projekt

Június 14-15-én rendezték meg a szervezeti karbonlábnyom-számítást elősegítő LIFE Clim’Foot Projekt zárókonferenciáját Párizsban.

A tanácskozásra a projektpartnerek, a programban résztvevő önkéntes szervezetek és több mint 10 európai országot képviselő döntéshozó és érdeklődő képviseltette magát.
A tanácskozáson a partnerek bemutatták a fejlesztett módszereket és az elért eredményeket. A közönséget is bevonva kvízkérdésekkel és videókkal egészítették ki az előadásokat, amelyeket online is követhettek az érdeklődők.

A partner országok önkéntes szervezetei és döntéshozói is megosztották a projekttel kapcsolatos tapasztalataikat és javaslataikat, ezáltal a projektben részt nem vevő országok képet kaphattak a szervezeti karbonlábnyom-számítás bevezethetőségéről, módszeréről és gyakorlati alkalmazhatóságáról.

A találkozó második napján kifejezetten a projekten kívüli országokból érkező döntéshozók számára rendeztek interaktív workshopot és képzést a projektpartnerek.
A két napos esemény megfelelő alapot jelenthet a projektben kitűzött legfőbb cél eléréséhez: egységes európai módszertan és rendszer bevezetése a szervezetek karbonlábnyomának meghatározására.

A Francia Környezetvédelmi és Energiagazdálkodási Ügynökség (Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie) által koordinált „Clim’Foot” egy transznacionális (francia-olasz-magyar-horvát-görög) LIFE projekt, melynek célja a különböző típusú szervezetek karbonlábnyomának mérése és csökkentése egy speciális, francia módszertan által. Ez az egyik első sikeres éghajlat-politikai LIFE projekt, amely magyar kedvezményezettel is rendelkezik.

A projekt végrehajtása 2015 szeptemberében indult, és 2018 szeptemberéig tart. A legfőbb projektakciók a ’Bilan Carbone’karbonlábnyom-számítási módszertan elsajátítására, egy több ezer cég kibocsátási adatain alapuló adatbázis létrehozása és fenntartása, a témához kapcsolódó képzési anyagok kidolgozására, egy tudatosságnövelő önkéntes program elindítására, valamint - utolsó lépésként - egy, a döntéshozók által is alkalmazható javaslati csomag összeállítására irányulnak a szervezeti karbonlábnyom-csökkentéssel kapcsolatban. 

Magyar oldalról a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (HOI) – a projekt társult kedvezményezettjeként – valamennyi fenti akció végrehajtásában részt vesz. Az általuk összehívott magyarországi Clim’Foot Szakmai Munkacsoport ülései révén a különböző típusú szervezetek – kormányzati és háttérintézmények, egyetemek, cégek – szakértőinek bevonása a karbonlábnyom-számítás gyakorlatába, valamint a projekt eredményeinek velük való megismertetése.

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.01.21.

Az andalúziai parti szén-dioxid-mérők mérése és védelme

LIFE hírek2020.04.21.

Tavasznyitó Maradék nélkül foglalkozás

LIFE hírek2019.01.28.

Az EU iparági napokra a LIFE-projektek hozzák el a fenntartható technológiákat